ROMFART

ESA presser på for pris på Mars-rover

Bilde: ESA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. juli 2007 - 10:21

Prisen må være klar om under elleve uker - 8. oktober.

Det er det fransk-italienske konsernet Thales Alenia Space som har fått i oppdrag å lage ExoMars-roveren, og nå må de jobbe intenst for å rekke tidsfristen. Allerede neste uke skal de derfor ha sitt første møte i Torino, Italia.

16 kg utstyr

- Dette er ikke bare en utfordring fordi det normalt er ferie i Italia og Frankrike i august, men også fordi to måneder uansett er knapt med tid for å få klar et ferdig forslag, sier Vincenzo Giorgio, Thales Alenia Space, til BBC.

Oppdraget er å lage et kjøretøy som veier litt over 200 kilo, og som kan bevege seg over Mars i jakten på spor etter tidligere og nåværende liv. Kjøretøyet skal også ha 16 kilo forskningsinstrumenter med seg.

Mye testing

ESA regner med at produksjon, oppskytning og operasjonskostnadene totalt vil koste rundt én milliard euro - nesten 8.000.000.000 norske kroner.

Over halvparten av beløpet ser det ut til at vil gå med til produksjon og testing, inkludert en kontrollsentral i Torino og en eksakt kopi både av roveren og landskapet på Mars.

Simulatoren skal brukes av ingeniørene for å teste alle mulige og umulige manøvre roveren må takle, og gjøre software-endringer på kopien før de lastes opp til den ekte roveren på Mars.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.