BYGG

Esa åpner sak mot Norge etter nye innleieregler

Overvåkingsorganet Esa mener regjeringens innleieregler bryter med EØS-avtalen. Nå åpner de sak mot Norge.

Norge har innført «uberettigede og uforholdsmessige» regler for innleie fra bemanningsforetak, mener overvåkningsorganet Esa.
Norge har innført «uberettigede og uforholdsmessige» regler for innleie fra bemanningsforetak, mener overvåkningsorganet Esa. Foto: Gorm Kallestad/NTB
19. juli 2023 - 12:19

Esa har onsdag sendt et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie, skriver tilsynet i en pressemelding.

Esa er Eftas overvåkingsorgan og kontrollerer at EØS-avtalen blir fulgt. Tilsynet mener Norge bryter med vikarbyrådirektivet og friheten til å kunne yte tjenester innenfor EØS-området.

Bakgrunnen er lovendringene regjeringen innførte i 2022, som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

Vurderer søksmål

Jørund Rytman i SMB sier at flere bedrifter vurderer å gå til sak mot Norge. <i>Foto:  Javad Parsa/NTB</i>
Jørund Rytman i SMB sier at flere bedrifter vurderer å gå til sak mot Norge. Foto:  Javad Parsa/NTB

Esa har mottatt flere klager etter innføringen av de nye reglene og sendte tidligere i år en rekke spørsmål til norske myndigheter.

Blant klagerne er organisasjonen Små og mellomstore bedrifter (SMB).

– Vi er selvfølgelig veldig glade for å bli hørt, sier administrerende direktør Jørund Rytman til NTB.

Han forteller at SMB allerede har vært i kontakt med flere bedrifter som vurderer å gå til sak mot Norge på grunn av de nye innleiereglene.

– Dette har hatt drastiske konsekvenser for bedrifter som mister oppdrag, og for ansatte som mister jobben, sier Rytman.

Høyre: Varsellampene burde blinket

NHO-direktør Nina Melsom er ikke overrasket over Esas beslutning. Hun sier innleiereglene rammer deres medlemmer hardt.

– Vi har hele tiden ment at innleieforbudet er dårlig konsekvensutredet og rammer mange bedrifter uforholdsmessig. Derfor har vi hele tiden vært kritiske til regjeringen i denne saken, sier Melsom.

Høyres Anna Molberg mener klagen fra SMB burde fått varsellampene til å blinke hos regjeringen.

– Her har man forhastet seg og innført et regelverk for å vise politisk handlekraft uten å utrede det godt nok på forhånd. Det tenker jeg er dårlig politisk håndverk, sier Molberg.

– Regjeringen har overdrevet problemet med innleie og laget et regelverk som gjør mer skade enn gagn, slår Høyre-politikeren fast.

Krangler om EU

Venstres Alfred Bjørlo mener EØS-avtalen nok en gang redder oss fra en regjering som forakter privat næringsliv. <i>Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB</i>
Venstres Alfred Bjørlo mener EØS-avtalen nok en gang redder oss fra en regjering som forakter privat næringsliv. Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB

Venstres Alfred Bjørlo krever at regjeringen reverserer de nye reglene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Nok en gang kommer EØS-avtalen og redder oss fra en regjering som rir blindt på en bølge av forakt mot det private næringslivet. Dette viser bare hvor viktig vår tilknytning til EU og det europeiske fellesskapet er, sier Bjørlo til NTB.

Rødts Mimir Kristjansson trekker motsatt konklusjon.

– Her må regjeringen bare sette ned foten og si nei. Om det ikke er mulig, så mener jeg det er en god grunn til å starte arbeidet med å ta Norge ut av EØS, sier Kristjansson, som varsler at han vil be regjeringen svare på om de kommer til å bestride en eventuell dom fra Esa.

Esa skal ikke overstyre stortingsflertallets vilje, supplerer Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

– Arbeidslivets vernelov, arbeidsmiljøloven, skal sikre et velorganisert arbeidsliv. Derfor ble bruken av bemanningsselskaper strammet inn fra 1. juli i år. Denne debatten skal vi i Sp ta med den største frimodighet, sier han.

Steinar Krogstad var en av initiativtakerne til den opprinnelige avtalen om utveksling av fagarbeidere. Han er nå nestleder i LO, og mener avtalen kan overføres til Oslo, men at det krever økt antall faste ansatte hos Oslo-entreprenørene.
Les også

Entreprenørene bruker hverandres fagarbeidere og trenger ikke innleie

Første steg

Esa omtaler de nye innleiereglene som «vidtrekkende og inngripende» og mener de strider med det todelte målet i vikarbyrådirektivet om å beskytte vikarer og sørge for fleksibilitet i arbeidslivet. Esa mener heller ikke at restriksjonene på innleie er forholdsmessige.

– Vi har hele tiden sagt at dette er en sak vi vil prioritere på grunn av de umiddelbare konsekvensene det kan ha på arbeidsmarkedet, arbeidsgivere og arbeidstakere, sier kommunikasjonssjef Jarle Hetland i Esa til NTB.

Et formelt åpningsbrev er det første steget i en formell traktatbruddssak. Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre.

Overrasket

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) skriver i en e-post til E24 at regjeringen mener innstrammingene ligger innenfor det handlingsrommet Norge har etter EØS-avtalen.

Hun viser til at stortingsflertallet har sluttet seg til lovendringen. Foruten regjeringspartiene, stemte SV og Rødt for regjeringens lovforslag.

– Vi er i dag gjort kjent med at Esa vil åpne sak mot Norge, men har ikke rukket å se nærmere på innholdet i åpningsbrevet. Jeg er likevel overrasket over at Esa velger å åpne sak mot Norge på dette området, skriver Walberg.

– Jeg konstaterer også at Esa ikke har brukt spesielt lang tid på å gå gjennom et meget grundig og omfattende svar fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet på en rekke spørsmål Esa har stilt, før denne beslutningen, skriver hun videre.

IT-konsulentselskapet Bspokes markedsleder Mia Melvold Hordvik synes de nye reglene for innleie av arbeidskraft er vanskelige å forstå når de treffer en stor bransje som oppgir at de har gode arbeidsforhold og betingelser.
Les også

Full forvirring om regler for konsulentbransjen etter lovendring

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.