KLIMA

Erna vurderer forbud mot flere typer plast

Ba G7-landene bli med på spleiselag for å rydde opp i verdens hav.

Statsminister Erna Solberg og Frankrikes president Emmanuel Macron under et møte der G7-landene og andre nasjoner deltok i La Malbaie i Quebec. Solberg deltok under en spesialsesjon om hav lørdag formiddag.
Statsminister Erna Solberg og Frankrikes president Emmanuel Macron under et møte der G7-landene og andre nasjoner deltok i La Malbaie i Quebec. Solberg deltok under en spesialsesjon om hav lørdag formiddag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
10. juni 2018 - 09:05

Statsminister Erna Solberg (H) ba ba G7 bli med på spleiselag for å rydde opp i verdens hav, da hun i lørdag innledet om bærekraftig havbruk under G7-møtet i Quebec i Canada.

Solberg benytter anledningen til å varsle at Norge i år vil skyte inn 100 millioner kroner i fondet, som Norge har tatt initiativ til og som skal ligge under Verdensbanken.

– Ingen har forpliktet seg til å komme med penger nå, det får man ikke over bordet, sier Solberg. Hun mener likevel at Norge har sådd et frø.

– I tillegg holdt Verdensbanken et veldig bra innlegg om hvordan de ser for seg å bruke pengene, fortalte Solberg norsk presse etter møtet, der hun som første norske statsminister har fått sitte rundt bordet med de mektige G7-lederne.

Solberg benyttet også anledningen til å inviterte forskere fra G7 til en forskningskonferanse om hav i Bergen til høsten.

Plast

Solberg fortalt norsk presse i forkant av møtet at hun ville oppfordre G7-landene til å bli med på en helhetlig tilnærming til ulike havutfordringer, som forsøpling, overfiske og illegalt fiske.

– Vi kan rydde så mye plast i vannkanten som vi orker i Norge, men dette er jo vannstrømmer som beveger seg over hele jordkloden, derfor er det så viktig å se dette i sammenheng. Akkurat som klima, har havene behov for globale fellesløsninger, fastslo hun.

Denne helhetlige tilnærmingen ble godt mottatt, kunne Solberg fortelle. Det samme ble Norges initiativ for å stanse plastforsøplingen av verdens hav.

Under konferansen var det også stor interesse for Norges forvaltning av fiskeriressursene og suksess med å hindre ulovlig fiske.

– Det var stor interesse for dette. Land som Seychellene og Kenya ser jo at en firedel av deres inntekter forsvinner i ulovlig fiske, forteller Solberg.

 – Historisk bad timing

Statsministeren er heller ikke avvisende til å vurdere forbud mot enkelte plastprodukter i Norge, men sier plastproblemet er begrenset i Norge, fordi vi resirkulerer mesteparten. I land hvor resirkuleringssystemene ikke fungerer like godt, kan forbud være mer aktuelt, mener hun.

– Men Q-tips i plast er et stort problem i Norge. Hele Oslofjorden er full av dem, forteller hun.

Hun legger lakonisk til at det er nå regjeringen burde ha innført poseavgiften, som ble svært omdiskutert og latterliggjort i 2015 og senere reversert.

– Nå er plastopplevelsen hos folk så sterk at det er et helt annet momentum for å innføre begrensninger og andre atferdsendringer. Det var en historisk bad timing for en avgift, fastslår hun tørt.

– Feil person

At Norge er blitt invitert til G7, anses som en stor fjær i hatten til statsministeren. SV mener derimot at Solberg ikke er en god representant for Norge i denne sammenhengen.

– Jeg synes det er ganske spesielt at Solberg skal til G7 og belære om hav. Regjeringen er i ferd med å rasere den norske modellen med en kystbasert fiskeriforvaltning til fordel for en liberalistisk markedsmodell der makten samles på få hender og kystungdom stenges ute. Det bygger ikke sterke kystsamfunn, men avvikler dem, sier SVs representant i Stortingets næringskomité Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Han mener omleggingen av fisket også fører til et mer industrielt fiske som skaper mer skader på fisken enn det tradisjonelle småbåtfiske.

– Smålig

Erna Solberg kaller SVs kritikk for «smålig».

– SV burde heller vært stolt av at Norge preger debatter internasjonalt enn å være smålig opptatt av å markere sine egne små politiske standpunkt, sier Solberg til NTB.

Hun sier det ikke er tvil om at Norge forvalter sine fiskeriressurser på en god måte, og hun mener regjeringens omlegginger har vært nødvendig for beholde og rekruttere fiskere.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.