IT

Ericsson: Slik skal 5G endre verden

Tusen ganger raskere enn 4G.

Forskningssjef: Sara Mazur leder 650 forskere hos  Ericsson og nå har de fullt fokus på 5G og alt det andre som må til for å bygge ut de nye mulighetene som kommer i kjølvannet av det superraske datanettet.
Forskningssjef: Sara Mazur leder 650 forskere hos Ericsson og nå har de fullt fokus på 5G og alt det andre som må til for å bygge ut de nye mulighetene som kommer i kjølvannet av det superraske datanettet. Bilde: Daniel Roos
23. feb. 2015 - 19:20

Det viktigste med den neste mobilstandarden 5G er ikke at de tekniske parameterne blir veldig mye bedre. Det viktigste er at denne nettverksteknologien for alvor setter IT i stand til å endre verden. Det sier Ericssons sjef for forskning, Sara Mazur.

Hun har ledet telekom-kjempens forskning i over to år og er klar på at det trengs ekstremt mye mer nettverkskapasitet dersom visjonene om en smartere verden skal bli realisert.

— I dag nærmer strømforbruket til IKT seg to prosent av det vi produserer i verden. Selv om et av målene til 5G er å redusere det vi bruker av strøm på telekommunikasjon er det ikke først og fremst her gevinstene ligger.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Venter 50 milliarder enheter

– Det store potensialet for vår industri er først og fremst hvordan vi kan påvirke andre industrier. IKT kan bidra til å redusere energi- og ressursforbruket i andre sektorer som kan mer enn veie opp for det vi bruker. Men da må nettverkene bygges ut, og det er derfor 5G blir så viktig. Potensialet er svimlende, sier hun.

Når 5G-standarden forhåpentligvis er klar i 2020 vil det være rundt 50 milliarder enheter koblet til nettet, ifølge tall fra Cisco.

Fra da av vil økningen være mye raskere, og da trenger 4G hjelp for alvor. Skal byene, husene, trafikken, helsevesenet og alt det andre bli så smart som mange ønsker, stilles det voldsomme krav til nettverkene; både kjernenettet og radionettet.

Les også: Denne maskinen knekte de umulige kodene

Ikke småtterier

For det er ikke småtterier av forbedringer 5G skal føre med seg. Selv om vi synes 4G er et svært stort fremskritt, skal 5G gi en økning i datakapasitet på opp til tusen ganger og gi oss opp mot 10 gigabit i sekundet (Gbit/s).

Nettet skal også støtte en voldsom fortetning av enheter som kommuniserer til mellom 10 og 100 ganger flere per basestasjon. Raskere skal det bli også med en forsinkelse som er en femtedel av det den er i dag.

Samtidig skal den nye teknologien belaste enheten som henger på nettet mye mindre, og bidra til å senke batteriforbruket til ned mot en tiendedel.

– Vi har allerede kjørt de første 5G-testene på et frekvensbånd så høyt som 15 GHz, og klart en hastighet på 5 Gbit/s. Skal vi nå målene vi har satt med 5G må det settes av nye frekvenser. Dette kommer til å skje før 2020. Før den tid skal det være to store verdensomspennende radiokonferanser som vil sette av et nytt spekter i området under 6 GHz, sier hun.

Med 20 år i selskapet burde Mazur vite hva hun snakker om. Hun har doktorgrad i elektroteknikk og er professor II i plasmafysikk ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH). I sin tid som forsker i Ericsson har hun vært med på flere generasjoner mobilteknologi, og føler seg godt rustet til å håndtere den neste.

IRC: Nå er dette «sosiale mediet» større enn noensinne

Big teledata

Skal Mazurs ambisjoner om å gjøre samfunnet mye mer smart er ikke 5G nok alene. Det er bare et fundament for å overføre informasjon raskt og billig. All informasjonen skal også behandles. Dette er også noe forskerne har ambisjoner om å gjøre.

– Selve kjerne- og radionettet, uansett hvor fantastisk de blir, kan ikke realisere visjonene om det nye smarte samfunnet alene. Vi må behandle de enorme mengdene med informasjon som alle enhetene sender ut effektivt.

– I tillegg til å utvikle nettverk og radio utvikler vi derfor nye nettskybaserte tjenester og nye måter å administrere alt på. Dette krever en ytelse vi ikke har sett til nå, og det gjør at vi må virtualisere funksjonaliteten og distribuere nettskytjenestene der de trengs. Noe må være sentralt, men mye må gjøres ute i nettverket der det skjer, sier hun.

Les også: – Sjokkerende dårlige antenner i smarttelefoner

– Oppgavene for store for mennesker

Det nye smartsamfunnet Mazur snakker om kan bare til en viss grad være menneskestyrt. Ting skjer så raskt og i så stort omfang at nettverket selv må være mest mulig selvgående. Den neste generasjonen av nettverksadministrasjon de arbeider med er smart nok til å lære av erfaring.

– Maskinlærende systemer blir viktig i fremtiden, rett og slett fordi oppgavene blir for store for mennesker og at ting må gå raskt. Slike systemer vil være basert på det vi kaller big data og analyse, og vil danne grunnlaget for den neste industrielle revolusjonen vi ser kommer, sier hun.

Stor kåring: Dette er de fem mest irriterende programmene

Trenger felleskap

Selv om Ericsson er verdens største selskap på tele-infrastruktur kan de ikke gjøre dette alene. Alle de store selskapene jobber sammen om den kommende standarden. Men det er også et race for å oppnå tetposisjoner. Ikke minst på patentsiden. De som får uttelling for sin forskning gjennom patenter har mest å vinne i lisensinntekter.

Lisenser er en av de store inntektskildene til Ericsson. De har 35.000 patenter og 650 forskere som jobber på spreng for å øke antallet og selskapets fotavtrykk i det som blir den neste store mobilstandarden.

Les også:

– Popcorn Time er som Netflix for pirater

Slik blir USB-kabelen som lar deg plugge den inn begge veier

Nå kan 5G-teknologien levere 5 Gbit/s

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.