T2

Er klokka den nye greia?

Både Samsung og Apple ser ut til å forberede den neste revolusjonen på håndleddet.

Er på markedet: Sonys SmartWatch har vært på markedet et års tid, men er nok for begrenset til å skape det store kjøperushet.
Er på markedet: Sonys SmartWatch har vært på markedet et års tid, men er nok for begrenset til å skape det store kjøperushet. Bilde: Sony
18. feb. 2013 - 19:13

Elektronikkindustrien trenger desperat en ny greie som alle bare måå ha. Nettbrettet var den siste virkelig store slageren som kom inn på markedet for fire år siden og tok av mot himmelen. Hva blir det neste?

Mye tyder på at det kommer til å bli klokka. Ikke den gode gamle varianten som har sittet på armen i mange tiår. Dette handler om den nye assistenten til mobiltelefonen.

Hvorfor trekke den ut av lomma når du kan kontrollere mange av funksjonene fra håndleddet? Du kan få meldinger, kontrollere musikk, starte og stoppe samtaler og mye mer.

Til og med få vite hva klokka er. Når James Bond og Dick Tracy har slike klokker, så hvorfor skal ikke alle få det?

Les også: Nå skal skjermen være fem tommer

Den femte skjermen

De siste årene har det vært skrevet mye om de fire skjermene som fyller livene våre. Mobilen, nettbrettet, PC-en og TV-en er blitt uunnværlige for de fleste og har alle sin rolle.

Nå kommer kanskje klokka inn og blir til den femte og aller minste skjermen. Den blir neppe like åpen som de andre. Her kommer nok noen av mobilprodusentene til å lage sine egne med en navlestreng til eget merke.

På den måten får de et lukrativt mersalg som vil bli en del av økosystemet rundt mobilene.

Ikke nyttSamsung på armen: Altius kan bli navnet på Samsungs digitale armbåndsur. Med Bluetooth-forbindelse til mobiltelefonen kan den overta mange av oppgavene. Her kan man lese meldinger, styre musikk og kanskje få en masse helseinformasjon i tillegg. Det har lekket ut et skjermbilde av klokka som viser en kvadratisk skjerm på 500 ganger 500 piksler.
Ikke nyttSamsung på armen: Altius kan bli navnet på Samsungs digitale armbåndsur. Med Bluetooth-forbindelse til mobiltelefonen kan den overta mange av oppgavene. Her kan man lese meldinger, styre musikk og kanskje få en masse helseinformasjon i tillegg. Det har lekket ut et skjermbilde av klokka som viser en kvadratisk skjerm på 500 ganger 500 piksler.

Ikke nytt

Ryktene går om nye klokker fra både Apple og Samsung, men de er ikke først ute. Allerede i fjor lanserte Sony sin SmartWatch på CES i Las Vegas uten at den har satt så store spor etter seg.

Det har ikke forhindret konkurrentene fra å interessere seg for håndleddet og det er kanskje det markedet trenger for å ta av.

Apples iWatch, for det er kanskje det den vil hete, skal etter ryktene ha kurvet glass, men ellers er det ikke mye som lekker ut fra den kanten. Likevel er det naturlig å tro at produsentene vil utnytte det faktum at de har en dings som er spent fast til kroppen.

Det gir muligheter til å bygge inn ulike helsesensorer som puls- og aktivitetsmåler og til å fungere som en lett tilgjengelig diktafon. Det har dukket opp et vell av ulike sensorer som kan kobles til markedet de siste årene, spesielt på fitnessiden.

Med en klokke kan mobilprodusentene ta tilbake litt av den omsetningen som i dag går til Nike og andre.

Mobil betaling er også et marked hvor klokka kan få en viktig rolle. Fordi den sitter fast på koppen kan man tenke seg at den vil være mer sikker når det gjelder mobil betaling enn selve mobiltelefonen.

TEST: TEST: Nike+ FuelBand

Fleksiglass

Det såkalte gorillaglasset fra Corning Glass har blitt standard i alle mobiler. Samtidig har selskapet fått blod på tann og glass for andre markeder.

De har laget et glass som kan bøyes uten å knekke.

Willow Glass heter det, og kan få en rolle i de nye klokkene som bør være litt fleksible hvis de både skal være lette og tilby en skjerm som det er litt størrelse på.

Les også:

Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Denne gir deg full oversikt over kaloriene

Nå kan du styre PCen med øynene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.