KARRIERE

Er ingeniører humørløse?

Ikke alle medarbeidere er like effektive. Dette koster norske bedrifter dyrt.
Ikke alle medarbeidere er like effektive. Dette koster norske bedrifter dyrt. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
27. aug. 2007 - 11:02

Fakta

Teknisk Ukeblad søkte etter 35 ulike egenskaper i jobbannonsene på Finn.no og TU.no. Tallene i undersøkelsen gjelder antall annonser, ikke stillinger, der vi fikk treff på de aktuelle ordene/egenskapene. Antall stillingsannonser på TU.no er for lavt til at tallene holder statistisk validitet. Resultatene er generelt å regne som et øyeblikksbilde. Listen er ikke uttømmende.

I overraskende mange stillingsannonser på Finn.no, som gjelder jobber i alle bransjer, ber arbeidsgiverne om søkere med godt humør.

Humørmangel

Det gjelder mer enn 750 annonser, noe som gjør godt humør til den 6. mest etterspurte egenskapen.

Men i annonsene i Teknisk Ukeblad, som stort sett gjelder ingeniør- og siviingeniørstillinger, ber ingen om godt humør. I kun to (2) av snaut 300 stillingsannonser søker arbeidsgiverne etter blide og smilende søkere.

Langt nede

Godt humør er den 21. mest etterspurte egenskapen i TU-annonsene.

Per Morten Schiefloe, professor i sosiologi ved NTNU, mener det kan være logiske forklaringer på humørmangelen.

– Det kan være at annonsene i Teknisk Ukeblad følger en egen språklig sjargong, der det ikke er vanlig å nevne godt humør i annonsene. En annen forklaring kan være at godt humør tas som en selvfølge, og at arbeidsgiverne av den grunn ikke ber om det i annonseteksten, sier han.

- Feil

- Så ingeniører er ikke humørløse?

– Nei, det harmonerer ikke med min forståelse av virkeligheten. Jeg har sett mange ingeniører utøve forholdsvis utagerende munterhet, humrer professoren.

Se hvilke egenskaper arbeidsgiverne vil ha

Ansvar topper

I TU-annonsene ber like fullt ingen eller nesten ingen om omgjengelige, teamorienterte, samarbeidsvillige eller utadvendte søkere.

I stedet søker de spesifikt etter søkere som tar ansvar, selvstendige, strukturerte og effektive. Å ta ansvar er aller viktigst. Det etterspørres i cirka 40 prosent av annonsene.

Satt på spissen: Gode ingeniører skal være ansvarsfulle og ryddige grinebitere med dårlig utviklede sosiale evner.

Kunnskapssamfunnet

I andre bransjer søker arbeidsgiverne etter kandidater med andre egenskaper. I stillingsannonsene på Finn.no sett under ett var selvstendighet den mest etterspurte egenskapen.

Selvstendighet ga nesten dobbelt så mange treff som nest mest etterspurte egenskap, som var det å være strukturert. På tredjeplass kom fleksibilitet. Flere egenskaper knyttet til sosiale ferdigheter følger deretter. Ansvar er langt nede på lista.

Den ideelle gjennomsnittsarbeidstakeren skal med andre ord være en blid og fleksibel selvstarter med ordene i sysakene.

– Selvstendighet og det å ta ansvar er to sider av samme sak. Dette er en logisk konsekvens av kunnskapsøkonomien. Når arbeidstakerne har høy og spesialisert kompetanse, kan ingen ledere detaljstyre arbeidet deres. Dess mindre rutiner i arbeidet, jo større er kravet til at arbeidstakerne tar initiativ selv, sier Schiefloe.

De etterspurte egenskapene

Psykopater trives som ledere

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.