LØNN

Er du permittert? – I praksis betyr det et betydelig inntektstap

Mange Tekna-medlemmer vil merke det godt på lønnsutbetalingen. Stengte skoler og barnehager blir også dyrt.

Anne Cathrine Hunstad, advokat hos Tekna
Anne Cathrine Hunstad, advokat hos Tekna Foto: Tekna
11. mars 2020 - 18:12

Flyselskap innstiller tusenvis av avganger, The Gathering kaster inn årene og fotballturneringer blir avlyst. Næringslivet skjelver, og en løsning når inntektene uteblir er å permittere ansatte. 

Men hva er rettighetene dine når du står med permitteringsvarselet i hånden?

Ifølge foreningen for folk med mastergrad, Tekna, er det ikke deres medlemmer som står først i køen når permitteringsvarslene deles ut. Likevel:

– Vi er forberedt på at det kan komme og at våre medlemmer etter hvert kan bli berørt, sier leder for Teknas juridiske avdeling Anne Cathrine Hunstad.

Kan bli et betydelig tap av inntekt

Når en ansatt opplever å bli permittert, er tariffavtale med LO eller NHO avgjørende for regler rundt permitteringer. Hovedregelen er at du som ansatt skal varsles med 14 dagers frist, eller to dager hvis det er snakk om uforutsette hendelser, en såkalt force majeur, som for eksempel en naturkatastrofe.

Om koronaviruset er en uforutsett hendelse, kan være en liten nøtt. Men når du først er permittert, har du foreløpig rett til 15 dagers lønn fra arbeidsgiver, før Nav overtar.

Men nå er regjeringen i gang med å endre reglene slik at arbeidsgiver lønner permitterte i færre dager, og staten og Nav overtar tidligere.

– Det blir staten og arbeidstaker som tar kostnaden ved det. I praksis betyr det et betydelig inntektstap for mange av våre medlemmer, sier Hunstad.

Nav kompenserer tap av lønnen med opptil 62,4 prosent av brutto inntekt opp til 6 ganger grunnbeløpet. Når arbeidstaker får penger av Nav, får du ikke over 6 ganger folketrygdens grunnbeløp, 6G. Det er rundt 600.000 kroner.

Tjener du mer enn det, som mange ingeniører gjør, går du med tap. 

Må ha saklig grunn

Hunstad sier Tekna følger risikobildet tett. Mens servicenæringen og reisebedrifter blir rammet i første omgang, kan ordremangel eller mangel på nødvendige varer etterhvert føre til at Tekna–medlemmer rammes.

Hunstad minner om at arbeidsgiver må ha en saklig grunn til permittering.

– Frykt for smitte er ikke en saklig grunn. Årsaken til permittering må være for eksempel stans av drift, påpeker Hunstad.

Riksmekleren Mats Ruland (foran) må igjen i ilden for å forsøke å få partene til å bli enige om et lønnsoppgjør som forhindrer streik. Her sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum (bak) og fungerende leder Knut E. Sunde i Norsk Industri (bakerst) da bruddet i forhandlingene var et faktum bare dager etter at de startet.
Les også

Lønnsoppgjøret inn i sluttfasen: En av tre tror på bedre råd

Stengte skoler og barnehager kan bli dyrt

Hva hvis skolen og barnehagen stenger? Det kan du også tape penger på.

Så langt har norske myndigheter sagt at det vil medføre at mange, særlig i helsevesenet, må blir hjemme for å passe på barna sine. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Og dersom det skulle skje, har du ikke rett til lønn fra arbeidsgiver for å passe egne barn.

– Da anbefaler jeg å snakke med arbeidsgiver om hvordan du kan løse det, med hjemmekontor og fleksibel arbeidstid, sier Hunstad. 

Unntaket er hvis den som passer barnet er syk, da har du rett til omsorgspenger. 

Hunstad forteller at det er store bedrifter der Tekna-medlemmer jobber som pålegger eller anbefaler hjemmekontor. 

– Det er i alles interesse. Det er jo mange som i dag kan jobbe hjemmefra eller ha fleksibel arbeidstid, sier Hunstad.

Generell lønnsøkning 2022 til 2023
Les også

Nito ser ny trend: Lojalitet kan være mer lønnsomt enn jobbskifte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.