INDUSTRI

Er dette ulovlig snylting på norsk skiteknologi?

Ja, mener Rottefella-sjefen.

Nylig lanserte Salomon og Atomic et nytt system med yttersåle og skibinding (rød ring) som passer sammen med Rottefella NNN skibindinger, i motsetning til det gamle SNS-systemet.
Nylig lanserte Salomon og Atomic et nytt system med yttersåle og skibinding (rød ring) som passer sammen med Rottefella NNN skibindinger, i motsetning til det gamle SNS-systemet. Bilde: Roald Ramsdal/Salomon
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
6. jan. 2016 - 14:28

Langrenn har til nå vært splittet i to leire, mellom bindingssystemene Rottefella NNN og Salomon SNS.

1. januar overrasket Salomon og Atomic med et helt nytt bindingssystem som går under navnet «Prolink».

Systemet gjør det mulig å bruke skisko fra Salomon og Atomic på Rottefella-bindinger, samt å bruke sko med såler som passer Rottefella-bindingene på «Prolink»-bindinger.

Rottefella mener giganten Amer Sports, som eier merkene Salomon og Atomic, har kopiert ideene og spesifikasjonene deres for å ta markedsandeler fra dem.

Nå vil bindingsprodusenten på Hurum saksøke sportsgiganten.

Fra ett til to spor

Frem til «Prolink» ble lansert så har du valgt bort skiskoene fra franske Salomon og østerrikske Atomic, dersom du velger Rottefella bindinger.

Og velger du Salomon SNS-bindinger, så har du i praksis valgt bort de fleste skomodellene på markedet fra for eksempel Madshus, Fischer, Alpina og Rossignol. Årsaken er:

Såler som passer Rottefella NNN-binding har to paralelle, langsgående spor i sålen. Salomons SNS-system har ett bredt, langsgående spor under sålen. Men Amer Sports-eide Salomon og Atomic har nå altså også lansert to spor.

– Lanseringen av Prolink bryter god forretningsskikk, forbudet mot produktetterlikning og benytter villedende reklame, uttalte Rottefella-sjef Christer Johnsen under en pressekonferanse hos advokatfirmaet Schjødt i Oslo.

Rottefella er ikke tvil om hva konkurrenten vil: «Sviktende resultater på eget produkt nødvendiggjør at Amer går over til Rottefellas løsning for bindinger og skistøvler», skriver Rottefellas advokat i varselet til konkurrenten.

– Vi er villige til å gå så langt som nødvendig for å stoppe dette, sa Johnsen.

 <i>Bilde: Roald Ramsdal</i>
Bilde: Roald Ramsdal

Kan kreve stans i salget

Tirsdag denne uken sendte Rottefella et prosessvarsel til Amer Sports. Sportsgiganten har fått frist til fredag 14:30 med å svare på beskyldningene.

Rottefella varsler at de vil kreve erstatning fra Amer. For Rottefella kan det også bli aktuelt å kreve stans i salg og markedsføringen av det nye bindings- og sålesystemet.

Rottefella mener Amer «legger opp til å snylte på den goodwill og kvalitet som NNN står for i dagens marked», ifølge varselet.

Den norske bindingsprodusenten mener konkurrenten også har brutt markedsføringslovens bestemmelse om etterlikning av andre produkter.

– Amer har laget et kopiprodukt, uttalte Rottefellas advokat Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt.

– Offentlig tilgjengelig teknologi

Daglig leder Simen Mørdre bekrefter at de har fått varselet fra Rottefella.

– Vi har mottatt et brev fra dem i går, som vi og våre advokater leser, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Vi er relativt rolige på innholdet, fortsetter han.

– Fordi?

– Fordi vi mener vi har gjort de riktige tingene. Samtidig skal vi gi Rottefella et skikkelig svar både fordi det er alvorlige påstander og fordi de er en konkurrent som vi har stor respekt for, sier han.

«Prolink er et bindingssystem utviklet av Salomon og Atomic, basert på offentlig tilgjengelig teknologi», heter det i den norske pressemeldingen fra Salomon som nylig ble sendt ut da bindingssystemet ble lansert.

– Vi mener vi har utviklet et bindingssystem som er i henhold til lover og regler og de tingene vi ønsker. Man skal også merke seg at dette ikke framstår direkte som et patentspørsmål, sier Mørdre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.