INDUSTRI

Svensk skigründer ville stoppe maskinen som gir Bjørgen og Johaug superski

Men nå er svenskens patent opphevet.

Landslaget bruker måleren til maskiningeniør Svein Iversbakken for å plukke ski.
Landslaget bruker måleren til maskiningeniør Svein Iversbakken for å plukke ski. Bilde: IDT Solutions
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. okt. 2015 - 14:43

Maskiningeniør Svein Iversbakken på Lena har i flere år kjempet for retten til å selge og markedsføre en avansert måler for spenn i langrennsski.

Maskinen Skianalyzer brukes blant annet av det norske landslaget for å plukke ut ski til utøvere som Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Men en svensk skigründers beskyldninger om at teknologien i måleren ble stjålet, har i flere år satt en stopper for Iversbakkens planer for produktet.

Fredag opphevet Patentstyret svenskens patent i Norge og beskyldningene er dermed grunnløse. Avgjørelsen ble først omtalt av Dagens Næringsliv.

Les også: Åsnes tapte skistriden: Fischer får fortsatt selge disse skiene i Norge

Beskyldninger fra Sverige

Striden om skimålemaskinen har pågått siden 2012. Da beskyldte den svenske gründeren Peter Stenlund det norske skilandslaget og Olympiatoppen for å ha bestilt en ulovlig kopi av hans teknologi som går under navnet Skiselector for å måle spenn på langrennsski.

– De har kopiert oss. De har stjålet vår ide. Dersom de ikke stopper markedsføringen, så kan vi komme til å saksøke dem, sa Stenlund til VG i 2012.

Bakgrunnen var at svenskens maskin ble brukt i «Ski 2014», et av de største prosjektene til Olympiatoppen noensinne, som skulle sikre Norge superglid under OL i Sotsji.

Men Norges Skiforbund og Olympiatoppen samarbeidet også med Iversbakkens selskap IDT Solutions, som hadde utviklet en tilsvarende, men påstått bedre maskin.

Dro til skogs for å feire salget: Oppfinnelsen gjorde gründerne en halv milliard rikere

Skimålemaskinen Skianalyzer er utviklet av IDT i samarbeid med Olympiatoppen. Maskinen måler spenn og stivhet i langrennski med laser.
Skimålemaskinen Skianalyzer er utviklet av IDT i samarbeid med Olympiatoppen. Maskinen måler spenn og stivhet i langrennski med laser.

Ingen oppfinnelse

Den svenske gründeren hadde patentert skimåleteknologien i Norge, men for to år siden klaget Iversbakken på patentet til Patentstyret.

– Vi mener det ikke har oppfinnerhøyde å finne x og y og å tegne en kurve gjennom et excelark. Det er gjort før, sier Svein Iversbakken til Teknisk Ukeblad.

Fredag opphevet Patentstyret den svenske gründerens patent i Norge fordi det ikke er noen oppfinnelse.

«De selvstendige kravene i patentet og i det nye kravsettet angir ingen patenterbar oppfinnelse, og patentet kan derfor ikke opprettholdes eller opprettholdes i endret form med de nye kravene», skriver patentstyret i avgjørelsen.

Står i smøretraileren

– Vi har regnet med og håpet at det skulle blir den avgjørelsen. Vi har hele tiden sagt at vi ikke krenker noe patent og at patentet som lå der manglet oppfinnerhøyde. Det tragiske er at det har tatt tre år å bevise det, sier Iversbakken.

IDT Solutions har samarbeidet med Olympiatoppen og Norges Skiforbund om utvikling av skimålemaskinen Skianalyzer. Bakgrunnen for at Iversbakken utviklet maskinen, var at eksisterende teknologi for måling av spenn i ski ikke var presis nok, ifølge ham.

I dag står det et eksemplar av maskinen i smøretraileren til skilandslaget, i tillegg til seks maskiner hos uavhengige sportsbutikker som satser på langrenn.

– For oss er dette et betydelig produkt og vi ser frem til å kunne markedsføre dette. Nå går vi i produksjon, sier Iversbakken.

Norske sportsbutikker er deres viktigste kunde, og de håper å få noe ut av denne skisesongen.

Det foreligger også en annen patentsøknad fra Stenlund som er under behandling av det norske Patentstyret. IDT-eieren tror ikke den skal bli et problem for dem.

Video av smøretraileren: Bli med inn i smørebussen som skal til Sotsji

Venter med ankeavgjørelse

– Det er en tøff verden, og jeg er helt ferdig med dette. Patentstyret har talt, og da blir saken sånn. Det er egentlig ikke noe annet å si, sier Peter Stenlund til Dagens Næringsliv.

Selskapet hans Vendolocus er konkurs både i Norge og Sverige. Det nå ugyldge patentet, samt patentsøknaden, tilhører nå den svenske rulleskiprodusenten Elpex.

De fortsetter også produksjonen av Skiselector-maskinene som blant annet sportskjeden XXL i Norge bruker.

– Vårt fokus har vært konkursboet til Vendolocus og å følge opp alle sportsbutikkene som har kjøpt Skiselector-maskinene, ikke denne patentsaken, sier Johan Öberg, daglig leder i Elpex, til Teknisk Ukeblad.

Han anslår at det står rundt 150 Skiselector-maskiner rundt i norske sportsbutikker.

De har ikke bestemt seg for om de vil anke avgjørelsen til Patentstyret. Elpex avventer også utfallet av behandlingen av en annen patentsøknad som handler om måling av spenn i langrennsski.

Les også: På taket kjører alpinistene. Under brennes 400.000 tonn søppel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.