INDUSTRI

Er dette fremtidens flyvebil?

Toyota ser for seg en noe uvanlig vingedesign.

Toyota har søkt om patent på et konsept som gjør det som ser ut som en Prius om til et multiplane med fire vinger.
Toyota har søkt om patent på et konsept som gjør det som ser ut som en Prius om til et multiplane med fire vinger. Bilde: Toyota/US patent US20150246720
Marius ValleMarius ValleJournalist
8. sep. 2015 - 18:47

Ifølge tidligere tiders fremtidsvisjoner skulle vi alle ha tilgang til flyvende biler nå. Det ser imidlertid ikke til å bli et vanlig syn med det første.

Bilprodusentene tenker åpenbart på tanken, i alle fall om vi skal tolke en nylig publisert patentsøknad fra Toyota dithen. De ser for seg en flyvende bil med en noe uvanlig vingekonfigurasjon.

I stedet for vinger som stikker ut på sidene, har de sett for seg en multiplane-konfigurasjon med fire vinger stablet på toppen av hverandre, i tillegg til et haleror for å holde bilen på rett kjøl.

Les også: Her skyter F-35 181 skudd på tre sekunder

Nytt og gammelt

Det ser i bunn og grunn ut som en Toyota Prius krysset med et hundre år gammelt fly. Men tanken er kanskje ikke så dum. Flere vinger gir mer løft, og når bilen skal kjøre på veien kan vingene legges sammen på taket. Når du så skal ut og fly, kan de heises opp, og vips så flyr du over køen.

Selve vingen skal også være designet slik at overflaten på undersiden kan endres slik at de blir enklere å stable oppå hverandre.

Patentet, kalt «Stackable wing for an aerocar», beskriver at systemet vil la brukeren variere antall vinger i bruk, avhengig av hvordan bilen skal flys.

Det sier ingenting om hvor brede disse vingene skal være, men slik vi forstår det er tanken at dette skal gjøre det mulig å lage en flyvende bil som ikke har vinger som stikker ut på sidene, og dermed kan brukes som normalt på bakken.

At Toyota søker et slikt patent betyr ikke at de nødvendigvis går med planer om å faktisk bygge en flyvende bil. Store selskaper søker patenter om alt mulig, og det kan tenkes at Toyota ser for seg at de kan ha behov for patentet i fremtiden, enten i forbindelse med utvikling av et slikt kjøretøy, eller for å sikre seg mulighet til å kreve penger av konkurrenter som i fremtiden vil bygge flyvende biler.

Nå har det skjedd i Norge også: Drone kolliderte med fly for første gang i Norge

Flyvende biler er under utvikling

Drømmen om flyvende biler lever for øvrig i beste velgående. For eksempel utvikles bilen Aeromobil i Slovakia. Denne ble demonstrert i fjor høst, og selskapet har sagt at de har planer om å selge bilen fra 2017.

Et uhell i mai, som førte til at bilen kræsjlandet, kan dog tyde på at det kanskje er behov for å bruke mer tid på utviklingen.

Les også: Er Aeromobil 3.0 den stiligste flyvende bilen som er laget?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.