Oslo 20110812.Alexandra Bech Gjørv ble fredag presentert som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon på en pressekonferanse i Regjeringens representasjonsbolig.Foto: Erlend Aas / Scanpix . (Bilde: Erlend Aas / Scanpix)
Konsernsjef Ingvild Myhre, Network Norway. Bærende bilde innside, Profilen TU 1208. (Bilde: Espen Zachariassen)
(Bilde: Ole K. Helgesen)

De kvinnelige topplederne:

Er dette den nye Statoil-sjefen?

Kristin Skogen Lund, Alexandra Bech Gjørv, Ingvild Myhre, Hege Skryseth, Margaret Øvrum og Berit Svendsen er blant kandidatene til toppjobbene.

  • Karriere

– Alexandra Bech Gjørv har tung industriell erfaring fra Statoil og Hydro og flere tunge styreverv. Som leder av 22. juli-kommisjonen er hun nå posisjonert midt i det politiske smørøyet. Å beherske det politiske ved disse jobbene er avgjørende, og det gjør hun. Hun har vist at hun kan takle kulturen i store virksomheter og at hun har politisk ryggmarksrefleks, sier hodejeger Jan Petter Halvorsen til Teknisk Ukeblad.

Han er ikke i tvil:

– Jeg er overbevist om at Bech Gjørv er en klar kandidat til Statoil-jobben når den blir ledig. Hun kan også være aktuell som ny Hydro-leder i neste runde, sier Halvorsen.

Les også: Flere jobbskifter øker menns lønn

Lysende stjerne

Han er i dag medeier av rekrutteringsselskapet Head4More, men er etter mange år i Mercuri Urval en av Norges mest kjente hodejegere.

På den norske næringslivshimmelen ser han en annen lysende stjerne, nemlig Kristin Skogen Lund.

– Hun har vært direktør i Schibsted og er nå konserndirektør i Telenor, men enda viktigere er nok hennes rolle som NHO-president. NHO- og 22. juli-kommisjonsvervet er de mest sentrale du kan ha i dagens Norge. I NHO har Skogen Lund gått en god politisk skole og har etablert mange viktige relasjoner, sier han.

Halvorsen mener Telenor-jobben kan bli raskere ledig enn toppjobbene i Statoil og Hydro.

Les også: Menns lønn synker med kvinnelige sjefer

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/122651

Mesterligaen

– Skogen Lund er en åpenbar kandidat. Baksaas har sittet lenge og gjort en god jobb, men han har sett bedre dager. Det siste året har han fått et par riper i lakken. Særlig da telenettet var nede i fjor, opptrådte han politisk uklokt da han ikke reiste hjem og selv frontet media. Den pågående korrupssjonskandalen i India er også en sak som er lite ønsket, sier han.

Han påpeker at toppjobbene i Norges største selskaper er svært krevende og stiller store krav til politisk kløkt og medietekke.

– Dette er ikke tippeligaen, men Champions League, sier han.

– Margaret Øvrum i Statoil eller Berit Svendsen i Telenor er outsidere til disse stillingene, men mangler kanskje erfaring fra det politiske spillet til å nå helt til topps. Skogen Lund og Bech Gjørv reiser seg som de klare stjernene blant kvinnelige kandidater, sier Halvorsen.

Les også: Her tjener kvinnene best

Høy IQ gir deg ikke topplederjobber 

1200002735.jpg

Flere må ta ansvar

Tekna-president Marianne Harg kommer med flere eksempler på kvinnelige kandidater.

Blant dem er Hege Skryseth, administrerende direktør i Microsoft, Ingvild Myhre, leder av Norges forskningsråds hovedstyre, Åse Aulie Michelet i GE Healthcare og Nina Udnes Trondstad i Aker Kværner Verdal.

– Vi har etter hvert mange kvinner som toppledere i en del selskaper, i toppledergrupper og styrer at vi kommer sikkert til å få noen flere helt på toppen før det er gått lang tid. Men det er fortsatt viktig at mange nok tar linjeleder- og resultatansvar på alle nivåer slik at tilfanget blir stort nok, sier Harg.

Les også: Færre toppledere er ingeniører

Voldsomt lederlønnshopp

Finansansatte fikk mest... igjen

Dette ble fjorårets lønnsvinnere