IT

Er dette den nye Microsoft-sjefen?

Spekulanter tror han kan bli Balmers etterfølger.

Se så liten: Sjefen for telecomgiganten Ericsson, Hans Vestberg, er svært fornøyd med selskapets nye innovasjon Radio Dot System, som han tror er løsningen for moderne bygninger med dårlig dekning innendørs.
Se så liten: Sjefen for telecomgiganten Ericsson, Hans Vestberg, er svært fornøyd med selskapets nye innovasjon Radio Dot System, som han tror er løsningen for moderne bygninger med dårlig dekning innendørs. Bilde: ORV
29. jan. 2014 - 19:00

Det er lenge siden Ericsson var et stort selskap som leverte telefonsentraler og apparater som sto på skrivebordet.

Nå er de verdens største telekomleverandør med en fot i svært mange tilgrensende markeder. Spesielt det nord-amerikanske markedet er viktig for den svenske giganten.

Amerikanerne holder de kinesiske konkurrentene Huawei og ZTE ute. Det gjør konkurransesituasjonen enklere.

Dette viktige markedet gjør at toppsjefen i Ericsson, Hans Vestberg, har vist sitt bokstavelig talt blide åsyn på CES i Las Vegas de siste årene.

Nå går det spekulasjoner i om han blir den nye sjefen i Microsoft når Balmer går av.

Les også: Denne skaper sladd-trøbbel i politiets arkiv

Ulike konkurrenter

– Hoveddrivkraften i denne industrien er det voldsomme prisfallet på smarttelefoner som vi har vært inne i en stund og som fortsetter. Det har skapt en voldsom etterspørsel etter datatrafikk som igjen er en stor grobunn for innovasjon, sier Vestberg.

Vestberg sier at Ericsson har utviklet og endret seg veldig de siste årene i takt med endringene.

– Jeg kan ikke liste opp en enkelt hovedkonkurrent for Ericsson. Vi er et selskap med 114.000 ansatte og vi er delt opp i seks ulike områder. På fire av områdene er vi størst i verden og på de siste er vi nummer to. Cisco slår oss på rutere og Qualcomm på modemer. Men vi jobber med saken, smiler Vestberg.

Les også:  Nå kommer Visas Paypal-konkurrent

Nye krav

Vestberg er svært opptatt av hvordan telekom endrer bransje etter bransje og hvordan det påvirker måten selskapet må tilpasse seg.

Som den største telekomprodusenten, kan de ikke sitte stille. Ericsson må endre seg i rask takt. De kan ikke bare utvikle nettverksutstyr, men må også utvikle programvare og drive tjenester som kan utnytte alle mulighetene som høyhastighets datakommunikasjon åpner.

– Vi er inne i et stort skifte i telekommunikasjon. I alle år har taletjenester vært det kommersielt viktigste. Slik er det ikke lenger. Nå er det data som er driveren, og det er her vi må ligge foran og lede både på forskning og utvikling av nye produkter, sier Vestberg.

– Vi er på vei inn i en ny verden der alle bilene er koblet til nettet. Kjøretøyer, og mange andre enheter som vi i dag omtaler som Internet of Things, har svært ulike krav til oss. Noen ting, slik som biler, krever svært kort latenstid, mens andre ting, slik som en tilkoblet lyktestolpe, har minimale krav til latens.

– Vi kommer fra et marked hvor stemme har vært den viktige driveren til en ny verden med hundrevis av ulike krav fra en myriade av forskjellige enheter. Og det går fort. For to år siden var ikke bilene koblet til. Nå skjer det en enorm utvikling. Bildiagnostikk, underholdning og mange andre telekomfunksjoner i kjøretøyer er blitt veldig stort, sier Vestberg.

Les også: Volvo kobler biler til nettskyen

Full fart på 4G

I følge Vestberg er det veldig mye å ta av på 4G. Det er bare i USA, Korea og Japan at man har rullet ut skikkelige 4G-nettverk. I de aller fleste andre markeder skal det investeres enorme milliardbeløp i nettverkene. Samtidig har mange begynt å snakke om 5G. Men det er alt for tidlig å tenke på noen utrulling, selv om noen har vist imponerende demonstrasjoner som de har kalt 5G.

– Vi har stor tro på fremtidens 5G-nettverk, men dette er fremdeles på F&U-stadiet og vil være det i mange år ennå. Vi tror ikke 5G vil være en videreutvikling av 4G, men inneholde mange typer løsninger for ulike behov. Dette er en teknologi som vil tilpasse seg terminalene og sørge for at de vil få optimale arbeidsforhold enten det dreier seg om hastighet, latenstid, batteriforbruk eller evnen til å håndtere svært svake signaler. 5G vil bli fantastisk, men ikke hold pusten. Det tar tid og den skal vi fylle med 4G så lenge.

Les også: 5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Trenger innendørsdekning

Vestberg tror et av de store markedene innen telekom kommer til å bli innendørsdekning. Moderne miljøvennlige bygninger i betong og glass med metallbelegg har den ulempen at de effektivt stopper signalering mellom mobile terminaler og basestasjoner på utsiden.

– Vi har utviklet en svært enkel løsning på dette som vi kaller Ericsson Radio Dot System. Det er en liten «prikk» på 300 gram som kobles til lokalnettet i bygningen og får signal og kraft over den samme kabelen. Enklere blir det ikke, samtidig som det er lett for teleoperatørene å integrere de ørsmå basestasjonene inne i bygningen i deres radiosystem på utsiden. Les om lanseringen.

Radio Dot:  Denne dotten skal redde innendørsdekningen

Lang strid med Samsung

Ingen andre har så mange patenter innen telekom som Ericsson. Hver år investerer selskapet rundt 30 milliarder kroner i forskning og utvikling. Salg av lisenser har vært en stor inntektskilde. Ericsson har inngått lisensavtale med alle de store i bransjen, Apple inklusive. Den som har strittet imot har vært Samsung. I 2012 ble de saksøkt av Ericsson.

Da vi møtte Vestberg på CES var han oppgitt over den koreanske giganten. Rettsprosessen trakk ut. Men på mandag snudde Samsung og bestemte seg for å betale likevel. Og det er ikke småbeløp det er snakk om. Nesten fire milliarder kroner legger Samsung på bordet og i tillegg skal de betale årlig for lisensene som dekker GSM, UMTS og LTE både i nettverk og håndsett.

Les også:

Terje laget regne-app som ingen forstod

Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.