INDUSTRI

– Er det farlig å vaske toalettbørsten i oppvaskmaskinen?

En toalettbørste røk i oppvaskmaskinen etter en runde med diaré, og nå lurer en leser på om han tør å bruke maskinen. Professor ved Rigshospitalet gir tips.

Oppvaskmaskinen vasker opp til maksimalt 60 grader. Det er ikke nok til å drepe uønskede bakterier.
Oppvaskmaskinen vasker opp til maksimalt 60 grader. Det er ikke nok til å drepe uønskede bakterier. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Mie Stage, Ing.dk
3. okt. 2020 - 17:38

En leser av Ingeniøren, Max Jørgensen, har kommet med et spørsmål til den danske nettavisen.

Enda så rart det høres ut, har noen vasket toalettbørsten i oppvaskmaskin, og spørsmålet er nå:

Vil det være en risiko for kolibakterier hvis det har vært forbundet med diaré? Og i så fall, hva kan gjøres?

Oppvaskmaskinen vasker opp til maksimalt 60 grader.

– Definitivt risiko

Thomas Bjarnsholt, professor ved Universitetet i København og Rigshospitalet, svarer:

Det er definitivt en risiko for infeksjon, da det kan være mange fekale bakterier og ikke bare E.coli på en slik børste.

Nå vet jeg ikke hva som har feilet personen, men det kan være alt fra toksinproduserende E.coli til Salmonella og Campylobacter på en slik børste.

Hvis du ikke kjenner bakteriesammensetningen, kan det være lurt å gå ut fra det verste. Dette er også grunnen til at man ser på kolibakterier i drikkevann. Ikke fordi alle coli-bakerier er farlige, men hvis E.coli er til stede, kan også alle de andre «virkelig» farlige avføringsbakteriene være til stede.

Såpe kan gjøre en god jobb, men når det nå er snakk om en toalettbørste, ville jeg nok gjort noe ekstra for å være helt trygg.

Drep bakterien med sitronsyre

La derfor maskinen vaske ved maksimal temperatur, da det er behov for minst 60 grader, og legg deretter til, om nødvendig, eddik eller sitronsyre.

Hvis du bruker eddik, bruk lett lagringseddik eller fortynnet eddiksyre til cirka 5 prosent. Du kan helle eddiken direkte i maskinen – noen oppvaskmaskiner pumper imidlertid ut før de starter, så la om nødvendig maskinen starte, og når selve programmet starter, tilsettes eddiken.

Alternativt kan du fylle såpedispenseren med sitronsyre. Både eddik og sitronsyre er antibakterielle, og sammen med høy temperatur bør det være ok. Du må imidlertid sjekke om oppvaskmaskinen tåler eddik eller sitronsyre!

Så: det beste er definitivt å kjøpe en ny hvis den blir for skitten, og ellers rengjør den i eddik eller hell kokende vann over den. Du kan også tilsette litt eddik i den lille bollen hvis du kontinuerlig vil rense litt av bakteriene.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

Oljefondet kan løpe på enorme tap hvis ulike skrekkscenarioer internasjonalt inntreffer, advarer administrerende direktør Nicolai Tangen (t.h.) og nestleder Trond Grande.
Les også

Uro og splittelse truer Oljefondet – kan tape 5000 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.