Equinor svarer Statnett: Gasskraftverket på Mongstad skal legges ned i august

– Vi har hatt en rekke møter, men Statnett vil ikke bidra økonomisk til dette, sier Equinor.

Equinor svarer Statnett: Gasskraftverket på Mongstad skal legges ned i august
Statnett ber Equinor om å beholde gasskraftverket på Mongstad på grunn av forsyningssikkerheten. Men ingen av dem vil ta regningen. Foto: Dong

Statnett ber Equinor om å beholde gasskraftverket på Mongstad, skrev TU i går. Det er på grunn av forsyningssituasjonen både lokalt i bergensområdet og i Norge, med tanke på energikrisa i Europa.

Men i dag får de blankt avslag fra Equinor, som sier til TU at Energiverk Mongstad vil endelig stanses og kobles fra nettet i slutten av august i år.

Equinor: Statnett har ikke villet bidra økonomisk 

Årsaken er at de ikke vil ta regningen for å holde kraftverket i beredskap. Equinor kaster dermed ballen tilbake til Statnett:

– Equinor har siden 2017 hatt en rekke møter og kommunikasjon med nettaktørene regionalt og nasjonalt om interesse for å bidra til å opprettholde driften av gassturbinene i kraftvarmeverket, men ingen av aktørene har tilkjennegitt interesse for å være med på å bidra økonomisk til dette, sier Ola Morten Aanestad, pressetalsperson i Equinor.

I 2017 anslo Equinor (da Statoil) et årlig tap på 200-500 millioner kroner på gasskraftverket på Mongstad. 

Med dagens gass- og strømpriser er driftsøkonomien vesentlig dårligere enn det som er angitt tidligere. Fortsatt drift vil medføre betydelig økonomisk tap, skriver Aanestad til TU.

Statnett: Vi er ikke i stand til å bidra

Heller ikke Statnett ønsker å plukke opp regningen for å holde gassturbinene i beredskap.

– Vi er ikke i stand til å bidra til å holde kraftverket oppe. Derfor oppfordret vi Equinor til å gjøre det, sier konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett til TU.

– Statnett har ansvar for forsyningssikkerheten i Norge. Er det ikke da naturlig at dere betaler for å ha kraftverket i back-up?

– Det er ikke naturlig. Vi har hatt reservekraftverk før, og de har vi ikke konsesjon til lenger, sier Østli.

Årsaken til at de mobile gasskraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna/Aukra ble solgt, var at problemene med kraftunderskudd i Midt-Norge ble utbedret. 

Les også

Oppfordrer Equinor til å ta regninga

– Er det Equinors ansvar å betale for energiberedskap i bergensområdet?

– Vi oppfordrer dem til å vurdere dette i lys av situasjonen vi er i. Det er mange som har ekstra omkostninger med å holde høy beredskap nå. Det er Equinors beslutning om de vil drive anlegget videre eller ikke.

– Er det noen andre aktører som kunne tatt dette beredskapsansvaret?

– Nei, det har jeg ingen tanker om, sier Østli.

Advarer om utkoblinger av Troll og Oseberg

Også i 2019, altså før energikrisen i Europa, pekte Statnett på at nedleggelse av gasskraftverket ville redusere forsyningssikkerheten i regionen. Siden den gang er det vedtatt å elektrifisere Troll B, C og Oseberg-plattformene, og mer kraftkrevende industri har søkt om tilknytning i området.

Statnett skriver i brevet til Equinor at de jobber med å oppgradere nettkapasiteten, noe som betyr at de må koble ut anleggene sine oftere i byggeperioden. Det vil igjen svekke strømforsyningen.

Statnett skriver at uten gasskraften kan nytt forbruk med særskilte tilknytningsvilkår måtte kobles ut eller redusere uttaket. Det er nettopp de nevnte plattformene, som eies av Equinor, som har slike vilkår. 

Les også