ENERGI

Equinor: Streiken kan stenge Johan Sverdrup-feltet

Dersom partene i den pågående sokkelstreiken ikke finner en løsning, kan Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen måtte stanse produksjonen kommende onsdag.

Johan Sverdrup-feltet kan bli nødt til å stanse produksjonen, dersom streiken fortsetter.
Johan Sverdrup-feltet kan bli nødt til å stanse produksjonen, dersom streiken fortsetter. Foto: Espen Rønnevik/Øyvind Gravås/Equinor
8. okt. 2020 - 07:09

Det opplyser Equinor i en pressemelding. 169 ansatte i oljesektoren er tatt ut i streik, og 43 av dem jobber på Johan Sverdrup-feltet, som er Norges mestproduserende oljefelt.

– Produksjonen her har ikke blitt berørt så langt. Denne situasjonen vil endre seg hvis streiken fortsetter til 14. oktober. Dette skyldes planlagt rotasjon av personell, og det vil da ikke være tilstrekkelig kapasitet og kompetanse om bord i viktige driftsfunksjoner på Johan Sverdrup, skriver selskapet.

Streiken startet 30. september. Fagforeningen Lederne varsler at ytterligere 93 ansatte tas ut i streik i oljesektoren fra lørdag.

Flere felt rammet

Mandagens planlagte opptrapping, vil føre til at 126 ansatte blir tatt ut i streiken, rammer plattformene Oseberg Sør, Oseberg Øst, Kristin, Ekofisk og Bravo, som opereres av Equinor og Conoco Philips.

Fra før er Equinor-feltene Gudrun, Gina Krog, Kvitebjørn, samt Gjøa-feltet, som driftes av Neptune Energy, stengt ned av streiken. 

I tillegg er Equinors Valemon-felt og Vega-feltet, operert av Wintershall DEA Norge, stengt ned, fordi de er tilknyttet stengte felt.

Johan Sverdrup har streikende ansatte, men har altså foreløpig ikke behøvd å stenge ned produksjonen.

Store summer

Informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass fremhever at streiken får store konsekvenser for næringen.

– Særlig nå som næringen er i en krevende situasjon. Streiken har allerede ført til betydelige utsatte inntekter. Det dreier seg om 350 millioner kroner i uken, sa han til NRK på tirsdag.

Fagforeningen Lederne krever tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, i deler av året, skal arbeide i kontrollrom på land. Ifølge fagforeningen har motparten Norsk olje og gass sagt «blankt nei» til kravet.

Konsernsjef Anders Opedal deler ut mindre utbytte til Equinor-aksjonærene.
Les også

Equinor: Kutter utbyttet med over 30 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.