ENERGI

Equinor skal bore brønnen Korpfjell Deep i Barentshavet

Greenpeace varsler at de vil klage inn boretillatelsen Petroleumstilsynet har gitt.

Petroleumstilsynet har gitt Equinor tillatelse til å starte prøveboring i brønnen Korpfjell Deep.
Petroleumstilsynet har gitt Equinor tillatelse til å starte prøveboring i brønnen Korpfjell Deep. Ill: Equinor
28. mars 2019 - 16:32

Petroleumstilsynet har gitt Equinor tillatelse til å bore letebrønnen Korpfjell Deep i Barentshavet. Greenpeace vil klage inn avgjørelsen.

Brønnen ligger nordøst i Barentshavet, om lag 420 kilometer utenfor kysten av Finnmark. I leteområdet er havdypet 239 meter.

Brønnen skal bores med West Hercules, en halvt nedsenkbar boreinnretning operert av Seadrill. Boringen starter tidligst i begynnelsen av mai og er anslått til å pågå i 55 døgn.

Ifølge Greenpeace er dette den nordligste oljelisensen som noensinne har blitt utdelt i Norge. Miljøvernorganisasjonen påpeker at letebrønnen ligger i den biologisk viktige iskantsonen og midt i et sjøfugltrekk.

Organisasjonens politiske rådgiver Halvard Haga Raavand sier at et oljesøl i dette området kan få katastrofale konsekvenser.

– Dette var også grunnen til at Polarinstituttet frarådet å dele ut oljelisensen ved Korpfjell gjennom 23. konsesjonsrunde. Også Miljødirektoratet frarådet å dele ut lisensen, basert på den uavklarte definisjonen av iskanten. Med denne tillatelsen går Miljødirektoratet imot sitt eget råd i forbindelse med lisensutdelingen, sier han.

Korpfjell, som ble tildelt gjennom 23. konsesjonsrunde, er også en del av klimasøksmålet til Greenpeace og Natur og Ungdom mot staten. Saken skal opp i Borgarting lagmannsrett i november.

– Vi kommer til å klage på denne avgjørelsen, og vi forventer å bli hørt, sier Raavand.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.