ENERGI

Equinor-sjefen: – Ikke vår oppgave å sikre Norges strømbackup

Equinor-sjef Anders Opedal gjør det klart at selskapet fortsatt skal legge ned gasskraftverket på Mongstad, til tross for den vanskelige energisituasjonen.

Equinor-sjef Anders Opedal.
Equinor-sjef Anders Opedal. Arkivfoto: Eirik Helland Urke
27. juli 2022 - 10:47

– Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sier Opedal til NTB.

Han legger til at Equinor har spurt om det er noen som ønsker å ta den økonomiske byrden av å drifte kraftverket som reserveløsning, uten å ha fått svar.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) sier regjeringen ikke har bestemt seg for om man skal gi Equinor kompensasjon for å drifte kraftverket videre.

– Det er viktig at vi ikke tar forhastede beslutninger. Jeg vil derfor avvente hva som kommer ut av utredningen til Statnett, sier Aasland til NTB.

Statnett har fått i oppdrag å utrede tiltak for såkalte Saks-tiltak. Saks er en forkortelse for svært anstrengte kraftsituasjoner.

Tirsdag ba Frp-leder Sylvi Listhaug, fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og en rekke lokale næringslivstopper om at regjeringen stanser nedleggelsen av gasskraftverket i Nordhordland. Også Statnett har bedt Equinor om å beholde kraftverket, som har vært i drift siden 2010, noe selskapet avviste i begynnelsen av juli.

– Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror ikke Equinor skal være den som sikrer og betaler for backup for norsk produksjon, sier Opedal.

Oslo 20240316. Et tre har falt over flere biler på Frogner i OsloFoto: Frederik Ringnes / NTB
Les også

Uværet skaper problemer på Østlandet: Tre falt over biler i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.