ENERGI

Equinor-sjefen: – Ikke vår oppgave å sikre Norges strømbackup

Equinor-sjef Anders Opedal gjør det klart at selskapet fortsatt skal legge ned gasskraftverket på Mongstad, til tross for den vanskelige energisituasjonen.

Equinor-sjef Anders Opedal.
Equinor-sjef Anders Opedal. Arkivfoto: Eirik Helland Urke
27. juli 2022 - 10:47

– Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sier Opedal til NTB.

Han legger til at Equinor har spurt om det er noen som ønsker å ta den økonomiske byrden av å drifte kraftverket som reserveløsning, uten å ha fått svar.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) sier regjeringen ikke har bestemt seg for om man skal gi Equinor kompensasjon for å drifte kraftverket videre.

– Det er viktig at vi ikke tar forhastede beslutninger. Jeg vil derfor avvente hva som kommer ut av utredningen til Statnett, sier Aasland til NTB.

Statnett har fått i oppdrag å utrede tiltak for såkalte Saks-tiltak. Saks er en forkortelse for svært anstrengte kraftsituasjoner.

Tirsdag ba Frp-leder Sylvi Listhaug, fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og en rekke lokale næringslivstopper om at regjeringen stanser nedleggelsen av gasskraftverket i Nordhordland. Også Statnett har bedt Equinor om å beholde kraftverket, som har vært i drift siden 2010, noe selskapet avviste i begynnelsen av juli.

– Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror ikke Equinor skal være den som sikrer og betaler for backup for norsk produksjon, sier Opedal.

- En type virksomhet vi ikke ønsker i Norge, sier energiminister Terje Aasland om kryptoutvinning.
Les også

Vil stenge for utvinning av kryptovaluta

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.