ENERGI

Equinor planlegger fortsatt langvarig oljeproduksjon

Ikke overbevist om at verden vil nå klimamålene.

Produksjonen på Johan Sverdrup-feltet kommer til å holde på i mange tiår framover, mener Equinors sjeføkonom Erik Wærness.
Produksjonen på Johan Sverdrup-feltet kommer til å holde på i mange tiår framover, mener Equinors sjeføkonom Erik Wærness. Foto: Carina Johansen/NTB
28. mai 2021 - 07:00

Equinor er langt fra overbevist om at verden kommer til å nå klimamålene i Parisavtalen. Derfor planlegger selskapet for oljeproduksjon i flere tiår framover.

Den nye rapporten til det internasjonale energibyrået (IEA) slår fast at det ikke vil være rom for å åpne et eneste nytt olje- og gassfelt etter 2021 hvis målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader fram mot 2050 skal nås.

I stedet mener IEA det må gjøres enorme investeringer i fornybar energi, primært gjennom utbygging av sol- og vindkraft.

Lønnsomhet i flere tiår

Equinors sjeføkonom Erik Wærness slår overfor Klassekampen fast at rapporten ikke får noen konsekvenser for oljegigantens framtidsplaner. Tvert imot satser Equinor på flere tiår med fortsatt lønnsom olje- og gassproduksjon.

– Vi kan ikke ta strategiske beslutninger basert på ett enkeltelement i et scenario med ekstremt mange andre elementer, sier Wærness til avisen.

Han mener det er usannsynlig å klare å begrense den globale oppvarmingen med 1,5 grader og at omstillingen som kreves, er enorm. Samtidig sier han at Equinor planlegger å opprettholde produksjonen av olje og gass på lang sikt.

Skal bli klimanøytrale

– Vi kommer til å opprettholde lønnsom produksjon fra for eksempel Johan Sverdrup og Troll i mange tiår framover, trolig like lenge som Equinor og Olje- og energidepartementet har eksistert.

Samtidig understreker han at Equinor har forpliktet seg til å være klimanøytrale innen 2050.

Lokale innbyggere følger med på en skogbrann i nærheten av Alexandroupoli i Hellas 21. august i fjor. Skogbrannen her var den største som noen gang er registrert i EU. Klimaendringene bidrar til økt skogbrannfare mange steder i verden.
Les også

Rekordvarm klode i 2023: – Klimarekordene falt som dominobrikker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.