ENERGI

Equinor kjøper britisk oljegigant og øker egenproduksjon med 15.000 fat

Oppkjøpet gir Equinor store eierandeler i Buzzard- og Rosebank-oljefeltene. Selskapet øker produksjonen med 15.000 fat.

Oljefeltet Buzzard ligger vest for Shetland.
Oljefeltet Buzzard ligger vest for Shetland. Foto: Suncor Energy
3. mars 2023 - 07:47

Equinor har inngått en avtale om å kjøpe Suncor Energy UK Limited for 850 millioner dollar - nærmere ni milliarder kroner.

– Transaksjonen er i tråd med Equinors strategi om optimalisering av olje- og gassporteføljen, og styrker vår posisjon i internasjonale kjerneområder, sier Philippe Mathieu, konserndirektør for internasjonal leting og produksjon, i en pressemelding.

Øker med 15.000 fat

Oppkjøpet gir det norske energiselskapet eierandeler i oljefeltene Buzzard (29,89 prosent) og Rosebank (40 prosent), i tillegg til alle Suncor ansatte som jobber med disse feltene i Storbritannia.

Equinors oljeproduksjon vil øke med 15.000 oljefat per dag i 2023 som følge av oppkjøpet.

250 millioner dollar av kjøpesummen forplikter Equinor til å ta en endelig investeringsbeslutning for Rosebank-feltet som ligger 130 kilometer vest for Shetland.

Forventede utvinnbare ressurser her er om lag 300 millioner fat olje.Funnbrønnen ble boret første gang i 2005. 

300 millioner fat

Den endelige beslutningen om åpningen av oljefeltet skulle blitt tatt i mai 2022, men har blitt utsatt.

Equinor planlegger å gjøre en endelig beslutning om feltet skal utbygges i løpet av 2023. Selskapet påpeker at det krever godkjenning fra myndigheter og partnere.

Buzzard-feltet ligger i Nordsjøen og ble oppdaget av PanCanadion i 2001.

Oljefeltet har levert rundt 180.000 fat per dag - i dag ligger produksjonen på rundt 60.000 fat.

Mye penger på bok

Råoljen transporteres gjennom rørledningssystemet Forties til Hound Point-terminalen, hvor den så lastes på tankskip og sendes ut i verdensmarkedet.

Equinor har tjent mye penger de siste årene og har hatt 15,6 milliarder dollar i frie midler og 29,9 milliarder dollar i det selskapet kaller finansielle investeringsmidler.

– Vi bygger på vår erfaring som en bred energipartner med Storbritannia gjennom mange år og styrker vår posisjon som en pålitelig energileverandør i Europa, sier Mathieu.

Det norske oljeselskapet har vært en viktig del av Storbritannias forsyningsinfrastruktur de siste 40 årene. Både gjennom produksjon av strøm og naturgass.

Klimasøksmålet vant frem, og fikk kjent godkjenningenav tre felt på norsk sokkel ugyldig. Yggdrasil-feltet er det desidert største av de tre. Det er under utbygging i Nordsjøen.
Les også

Disse feltene har nå ugyldige tillatelser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.