Det var i juni i fjor Equinor lanserte Trollvind-prosjektet, med mål om å bygge ut 1 GW havvind innen 2027. Den flytende havvindparken er planlagt i området rundt Troll- og Oseberg-feltene, om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland.
Nå kommer selskapet med beskjeden om at dette ikke lenger mulig å få til innen 2027. De vet heller ikke når det skal være mulig å kunne ha havvindparken i drift.
Det er Trond Gulichsen i Equinor som skal ha sagt dette under konferansen One Ocean Week i Bergen onsdag.
Pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor bekrefter til Teknisk Ukeblad at det stemmer.
– Vi har jobbet med ideen og modnet prosjektet siden lanseringen i fjor. Vi er nå kommet dit at vi ser at den tidslinja vi indikerte i fjor, ikke lenger er gjennomførbar, sier han til TU.
Planen var i utgangspunktet å ta en investeringsbeslutning i år, med oppstart i løpet av 2027. Noen ny tidslinje for prosjektet er foreløpig ikke klar.
Økte kostnader
Det skal være flere grunner til at prosjektet må skyves på. Eidsvold peker på generell prisvekst og inflasjon, som gir økte kostnader også for Trollvind-prosjektet.
I tillegg gjenstår en del av det regulatoriske arbeidet fra myndighetenes side. Eidsvold understreker at de har en god dialog med myndighetene, og avviser at utsettelsen av prosjektet handler om at rammeverket kommer for sent på plass.
– Men slik totaliteten er nå, så vil ikke tidslinjen lenger være mulig å opprettholde, og da må vi justere på den, sier han.
Eidsvold forklarer at de nå vil bruke tid på å jobbe videre og komme frem til en ny vei fremover. Han er likevel tydelig på at dette ikke betyr at de legger bort havvindprosjektet.
– Trollvind er et prosjekt og en idé som vi fremdeles har troen på. Vi viderefører prosjektet i påvente av avklaringer vi må få rede på. Det er både regulatoriske, tekniske og kommersielle avklaringer, sier han.
Subsidier?
– Innebærer det å be om subsidier for prosjektet?
– Vårt mål har hele tiden vært at Trollvind skal stå på egne ben. Vi vurderer den kommersielle gjennomførbarheten og vi ser at det er blitt mer krevende, bekrefter Eidsvold.
– Vil dere be om oljeskatt for prosjektet?
– Det er ingen endring på det vi gikk ut med på lanseringen i fjor. Da la vi havenergiloven til grunn, og det ble også raskt bekreftet av myndighetene.
Equinor vil nå bruke tid på å få de nødvendige avklaringene på plass. Hvordan en ny tidslinje for prosjektet vil se ut må de komme tilbake til. Eidsvold understreker at Trollvind er et komplisert nybrottsarbeid.
– Vi har hele tiden vært tydelige på at Trollvind er et konsept og en idé som er helt nytt, og som vil trigge prosesser i industrien og hos myndighetene. Det er krevende, det er det alltid.
Kraft til plattformer
Tanken bak prosjektet har vært å forsyne det meste av behovet for kraft til å drive Troll- og Oseberg-feltene via en forbindelse til land.
Equinor har tidligere uttalt at prosjektet skulle kunne gjennomføres uten at de trenger offentlig støtte, uavhengig av om prosjektet faller inn under det gunstige oljeskatteregimet eller ei.
Løsningen er at de to feltene kjøper all kraften som produseres i havvindparken de første årene til en fast pris.
Hva kostnadene for å bygge ut havvindparken vil være, er ikke kjent. Hvor vidt prosjektet vil kunne få oljeskatt, er foreløpig ikke avklart.