IT

Epsons nye maskin lar deg «produsere» papir rett på kontoret

Gammelt papir inn - nytt papir ut.

Papirfrabrikk: Epsons PaperLab kan bruke gammelt kontorpapir til å produsere nytt papir i en ny vannfri prosess.
Papirfrabrikk: Epsons PaperLab kan bruke gammelt kontorpapir til å produsere nytt papir i en ny vannfri prosess. Bilde: Epson
12. des. 2015 - 10:00

Skriverprodusentene har i mange år argumentert for bedre utskriftsøkonomi og gitt råd om hvordan å redusere mengden utskrifter. Omtrent som når Vinmonopolet ber oss drikke mindre.

Nå har Epson lansert et annet alternativ som skal lette samvittigheten til oss papirmisbrukere. De har konstruert en mikropapirfabrikk som fôres med gammelt papir og bruker det som råstoff til å produsere nytt.

PaperLab, som papirmaskinen heter, ble vist frem i Tokyo torsdag og kommer i salg i Japan neste år.

Stor maskin

Epson mener den nye maskinen vil revolusjonere måten vi bruker kontorpapir på.

I stedet for å resirkulere det på vanlig måte, med all den transporten og de prosesstrinnene det innebærer, er det bare å dytte de gamle dokumentene i PaperLab.

Så blir avfallet brutt ned og brukt til å produsere nytt kontorpapir. Slikt blir det ifølge Epson mindre papirkostnader og mindre CO2-utslipp. Det pressemeldingen ikke sier noe om er hva det skal koste.

Dette er en svær sak på 2.6 x 1.2 x 1.8 meter, altså 5,6 kubikkmeter, så vi antar at dette er en temmelig kostbar maskin.

Ultimate makulator

For de som trenger å makulere dokumenter må denne maskinen være en drøm. Den mates med vanlig kontorpapir i A4- og A3-format og produserer de samme formatene.

Man kan variere tykkelsen på papiret helt opp til det man trykker visittkort på. Når den jobber produserer PaperLab 14 A4-ark i minuttet.

Det høres ikke så mye ut, men i løpet av en arbeidsdag blir det en anseelig stabel på 6720 ark - cirka 70 centimeter høy om vi tar utgangspunkt i vanlig 80 grams papir.

Vannfritt

Teknologien til Epson er, i motsetning til konvensjonell papirproduksjon, praktisk talt vannfri. Det eneste vannet maskinen bruker er til å opprettholde fuktighet i systemet.

PaperLab klarer på en eller annen mystisk måte å løse opp det brukte papiret til fibre og i den prosessen forsvinner også alt som ble trykket på dokumentene.

For å bygge opp nytt papir benyttes et bindemiddel og det kan variere avhengig av papirkvaliteten man skal lage og hvor hvitt papiret skal bli.

Fibrene kan også tilsettes farge, lukt, flammesikkerhet og andre egenskaper.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Til slutt blir fibrene spredt jevnt ut og valset til riktig tykkelse og størrelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.