PROSJEKTER

Entreprenør vil ha 840 millioner etter å ha blitt sparket fra tunnelprosjekt

Trafikverket hevet kontrakten etter påstått brudd på arbeidsmiljøbestemmelser.

Den italienske entreprenøren skulle bygge flere tunneler i to entrepriser under Lovön ved Stockholm.
Den italienske entreprenøren skulle bygge flere tunneler i to entrepriser under Lovön ved Stockholm. Illustrasjon: Thomas Øhrling, Forbifart Stockholm
1. mai 2019 - 05:15

I mars hevet det svenske Trafikverket to kontrakter som konsortiet Lovön Samverkan hadde med blant annet å drive to veitunneler i det enorme vegprosjektet Förbifart Stockholm.

Nå melder svenske Entreprenad at en av de italienske partnerne i konsortiet stevner Trafikverket for nærmere 840 millioner svenske kroner. Det er Vianini Lavori vil ha pengene i et såkalt skadeståndskrav

Sjefjurist Charlotta Lindmark i Trafikverket bekrefter overfor Entreprenad at de har mottatt kravet.

Brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene

Årsaken til Trafikverkets heving av kontrakten var kontraktsbrudd, først og fremst hva angår arbeidsmiljø.

– Vårt oppdrag er å bygge fjelltunnelene i E4 Förbifart Stockholm i henhold til tidsplanen, til riktig kostnad og med riktig kvalitet på en måte som innebærer et sikkert arbeidsmiljø. Etter å ha vurdert entreprenørens arbeidsmiljøinnsats under lang tid har Trafikverket landet på denne beslutningen, sa Johan Brantmark, prosjektleder for E4 Förbifart Stockholm i en pressemelding i mars.

Det var da usikkert hvilke konsekvenser beslutningen får for prosjektets gjennomføring og kostnader.

Kontrakt på 3,5 milliarder

Det var i 2016 at Trafikverket inngikk avtale med et konsortium bestående av firmaene Vianini Lavori S.p.A og Cooperativa Nuratori & Cementisti – C.M.C. di Ravenna Società Cooperativa om to anleggskontrakter. Avtalene ble signert 2. august 2016 og kontraktssummen var cirka 3,5 milliarder svenske kroner. Entreprisen ble for konsortiets regning overtatt av Lovön Samverkan AB (LSAB) som er generalentreprenør for delprosjektet Tunnel Lovö i E4 Förbifart Stockholm.

I de to entreprisene (nordre og søndre Lovön) skal det totalt bygges to hovedtunneler, to midlertidige havner for utlasting av bergmasser, to arbeidstunneler og rampetunneler. Cirka 14 prosent av tunnelarbeidene er ferdige, noe som tilsvarer cirka to kilometer tunnel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Entreprisene på Lovön er to av totalt omkring 15 entrepriser i prosjektet E4 Förbifart Stockholm. 

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.