ENERGI

Enova må støtte energilagring

Enova får kritikk for ikke å gjøre nok for å få oss gjennom det grønne skiftet. Vi kan starte med å se på hvordan de kan tilrettelegge bedre for smarte investeringer på hjemmebane.

Skal solceller virkelig gjøre en forskjell, kreves det energilagring lokalt, påpeker innleggsforfatteren.
Skal solceller virkelig gjøre en forskjell, kreves det energilagring lokalt, påpeker innleggsforfatteren. Foto: Colourbox
Jon Helsingeng, leder for Eaton i Norge og Norden
15. sep. 2022 - 13:00

Solceller er i ferd med å bli lønnsomt og vil trolig utgjøre en viktig del i fremtidens hybride energisystemer. Men skal solceller virkelig gjøre en forskjell, kreves det energilagring lokalt. Ved å lagre solenergi og bruke denne først når det er «rushtid» på strømnettet, kan slike lokale anlegg bidra med en kjærkommen avlastning av dagens overbelastede strømnett – som må oppgraderes for milliarder om forbruket fortsetter å øke.

Smartere bruk av solenergi

I dag brukes kombinasjonen solceller og batteri i stadig økende grad for næringsbygg. Byggeiere ser at løsningene er kommersielt lønnsomme og er villige til å investere. Men for private husholdninger er situasjonen en ganske annen 

Det mangler insentiver for å ta investeringene, mener Jon Helsingeng i Eaton. <i>Foto:   Privat</i>
Det mangler insentiver for å ta investeringene, mener Jon Helsingeng i Eaton. Foto:   Privat

Stadig flere får solceller montert på boligen eller på hytta, men foreløpig er det ikke lønnsomt å investere i smart bruk av solenergien. Det er det på tide å gjøre noe med. For dersom man skal utnytte solenergien maksimalt, må også privatpersoner investere i batterier.

Slik brukes solenergien smart: En bolig får installert batterier knyttet til et solcelleanlegg. Disse lades når solen er oppe og programmeres til automatisk å bruke strøm når strømprisene er høye eller når strømnettet har høy belastning, typisk på morgenen og ettermiddagen. På denne måten vil kombinasjonen solceller og batterier kunne bidra til en vesentlig lavere strømregning for den enkelte, samtidig som man avlaster strømnettet og dermed bedrer leveringssikkerheten for alle.

Vi mangler insentiver

Disse batteriene finnes på markedet i dag. Men de er ikke like rimelige som solceller, og det finnes heller ikke insentiver for å ta investeringen. La oss konkretisere dette:

Ved å installere et batteri på 10 kWh i en bolig med solcelleanlegg, vil dette kunne lagre boligens overskuddsstrøm. Deretter tar man automatisk i bruk batteristrømmen ved behov – og når strømprisen fra kraftnettet har høyest døgnpris. Med dagens strømpriser kan denne teknologien spare huholdningen for tusenvis av kroner i året.

En slik energilagringsinstallasjon er kostbar for sluttkunde slik det er i dag – man må regne med en investering på omtrent 80.000 kroner. Derfor er det primært teknologientusiaster og de mest miljøbevisste som har gått foran så langt. Men ved hjelp av en liten, økonomisk dytt fra Enova kan vi få til store endringer som gagner både miljø og lommebok.

Fremtidens hybride energisystemer

Hvorfor ønsker vi at flere skal investere i solceller og smart energilagring og -styring? Fordi fremtidens hybride energisystemer vil være avhengige av alle disse små anleggene, som samlet vil bidra vesentlig til løsningen på energikrisen.

I nyere tid har samfunnet blitt elektrifisert i stort monn, og det vil det fortsette med i uforminsket styrke. Behovet for fornybar energi vil øke i takt, og vi vil belaste strømnettet vårt på måter det ikke er bygget for. Noe av strømbehovet vil kunne dekkes ved å bygge ut mer vannkraft, noe løses med energieffektivisering og noe med vind. Men ved å produsere, lagre og styre solenergi lokalt, bidrar vi ikke bare til å øke produksjonen av fornybar energi. Vi bidrar også til at kapasiteten på strømnettet ikke må bygges ut for milliarder av kroner.

Vi unngår store inngrep i naturen og løser utfordringene der de er. Alt vi trenger er  en litt dytt fra Enova.

Med det nye lade- og solenergisystemet kan man spare opptil 40 prosent av ladekostnadene, hevder Andreas Thorsheim.
Les også

Andreas Thorsheim: Mener strømselskapene får en ny konkurrent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.