OLJE OG GASS

Enighet om Shtokman-konsept

Shtokman-partnerne skal være enige om transportkonsept.
Shtokman-partnerne skal være enige om transportkonsept. Bilde: OAO GAZPROM
Maiken Ree
14. apr. 2011 - 12:10

De tre partnerne i Shtokman Development, Statoil, Total og Gazprom, har blitt enige om at gassen vil strømme gjennom rørledningene fra feltoppstart i 2016, og at LNG-produksjonen vil starte i 2017.

I går ble det holdt et møte i Zurich i Sveits, hvor partnerne ble enige om å velge konseptet hvor gasskondensatet fra feltet blir lagt i rør inn til en landfasilitet hvor det blir prosessert og eksportert. Det skriver Shtokman Development i en pressemelding.

Les også: Ønsker Statoil i Jamal-samarbeid

Ulike meninger

Det har tidligere vært uenighet rundt transporten av gass og kondensat fra feltet. Gazprom har hatt et ønske om å legge kun én rørledning fra Shtokman-feltet til Teriberka, som skal være basen for prosjektet. Et skip for oppbevaring av kondensat skulle være stasjonert på feltet, mens mindre skip skulle frakte kondensatet til land. Total hadde på den andre siden et ønske om to rørledninger til Teriberka; en for gass og en for kondensat.

– Andelshaverne anser utbyggingen av Shtokman-feltet som et integrert prosjekt, hvor man slår sammen gassproduksjon, transport og LNG-produksjon, skriver selskapet.

Les også: En måneds Shtokman-utsettelse

Beslutning innen året

Partnerne i prosjektet sier de ikke er klare for å gi en endelig investeringsbeslutning. Opprinnelig skulle det vært tatt en beslutning innen utgangen av første kvartal i år, mens dette nå har blitt utsatt til slutten av 2011.

– Shtokman-prosjektet er en prioritet for alle andelshavere. I dag har vi bekreftet vår interesse i tidlig implementering. Vi er alle interessert i å få på plass investeringsbeslutning i år, sier A.B. Miller, styreleder i Shtokman Development AG.

Avviser nok en Shtokman-utsettelse

Tyst om Shtokman

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.