ENERGI

Englandskabelen får prestisjepris

North Sea Link, også kjent som englandskabelen, har nylig fått en prestisjetung pris.

Arkivfoto: Her kobles den norske og engelske delen av North Sea Link sammen.
Arkivfoto: Her kobles den norske og engelske delen av North Sea Link sammen. Foto: Statnett
Linda SandvikLinda SandvikJournalist
24. juni 2022 - 17:00

Edison Electric Institute har tildelt «2022 International Edison Award» til National Grid, Statnetts samarbeidspartner i Storbritannia, for North Sea Link-kabelen mellom Norge og England. Saken ble først omtalt i Nationen.

Edison Award, som presenteres årlig og velges ut av et panel av tidligere ledere i energibransjen, er elkraftindustriens høyeste utmerkelse. Prisen anerkjenner klimagevinstene North Sea Link legger til rette for, samt ingeniørbragden som er gjort for å realisere verdens lengste undersjøiske strømkabel.

Omdiskutert kabel

Kabelen åpnet 1. oktober 2021, samtidig som den sørlige halvdelen av Norge opplevde unormalt høye strømpriser. Ifølge Statnett skyldes 10 prosent av de høye strømprisene utenlandskablene til Tyskland og England.

Hva er EEI?

Edison Electric Institute (EEI) er foreningen som representerer alle amerikanske investoreide elektriske selskaper. De har også 65 internasjonale elektriske selskaper som internasjonale medlemmer, og hundrevis av industrileverandører og relaterte organisasjoner som assosierte medlemmer.

De høye strømprisene førte til en stor debatt om kraftkabler. Senterpartiet har foreslått å strupe kraftkablene, men både NVE, Statnett og uavhengige jurister slår fast at dette er i strid med EØS-avtalen.

Allerede i løpet av den første uka kabelen var i drift, tjente den inn over 130 millioner kroner.

Mottok klimapris

– Ved å tilrettelegge for handel med fornybar energi mellom de to landene for første gang, vil NSL hjelpe Storbritannia med å kutte anslagsvis 23 millioner tonn karbonutslipp innen 2030, og vil gi nok ren elektrisitet til å drive 1.4 millioner hjem, skriver EEI i en pressemelding.

– At North Sea Link har fått anerkjennelse i form av en internasjonal pris er vi veldig stolte over. Prosjektet er et viktig ledd for å legge til rette for elektrifisering og målet om å redusere klimagassutslipp. Mange ingeniørbragder ble oppnådd i prosjektet, sier Håkon Borgen, konserndirektør Utvikling Hav i Statnett i en pressemelding.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.