KRAFT

Energikommisæren vil jobbe for norske kabler til Europas kapasitetsmarkeder

Han kan redde Norges kabelplaner.

EUs energikommisær Günther Oettinger kan bli en god støtte for Norge for å sikre at norske utenlandskabler ikke stenges ute fra kapasitetsmarkedene. I bakgrunnen sitter energiminister Tord Lien (Frp).
EUs energikommisær Günther Oettinger kan bli en god støtte for Norge for å sikre at norske utenlandskabler ikke stenges ute fra kapasitetsmarkedene. I bakgrunnen sitter energiminister Tord Lien (Frp). Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. nov. 2013 - 15:45

Det gjorde kommissæren klart på en pressekonferanse han holdt sammen med energiminister Tord Lien (Frp) på Gardermoen i ettermiddag, i forbindelse med den årlige energidialogen mellom Norge og EU.

Det planlegges nå kapasitetsmarkeder både i Storbritannia og i Tyskland. Markedene innebærer at eiere av kullkraft- og gasskraft får betaling for å stå i beredskap i tilfelle den uberegnelige vind- og solkraften ikke leverer nok kraft til nettet.

Les også: – Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor

Felleseuropeisk mekanisme

EU-kommisjonen er en forkjemper for felleseuropeiske markedsløsninger. Inngrep i markedet, som kapasitetsmekanismer innebærer, er derfor ingen ønskesituasjon for Oettinger. Men hvis det viser seg å være nødvendig for å sikre forsyningssikkerheten, er det viktig for energikommissæren at markedet ikke diskriminerer basert aktørenes nasjonale tilhørighet.

– Vi foretrekker en felles europeisk mekanisme, slik at vi ikke får 28 fragmenterte mekanismer som gjør at det indre markedet ikke fungerer, sa Oettinger.

Han mener det både er i EU og Norges interesse å få på plass en kabel mellom Norge og Tyskland og en mellom Norge og Storbritannia. Om det opprettes kapasitetsmarkeder, mener Oettinger derfor også at disse kablene skal få være med i markedet.

Les også: Norsk solinnstråling er opptil 10 prosent høyere enn tidligere antatt

Må EU-godkjennes

I kapasitetsmarkedet som Storbritannia nå er i ferd med å opprette, er det usikkert om eventuelle kabler fra Norge får være med. Dette markedet må notifiseres, altså godkjennes av EU.

– Hvis vi får et forslag til et nasjonalt kapasitetsmarked på bordet, vil vi undersøke om det er i overenstemmelse med våre markedsregler eller om det finnes en annen og bedre løsning. Her er Norge en del av spillet, med stor fleksibel kapasitet både når det gjelder produksjon og lagring av kraft, sa Oettinger.

Han fortalte at Norge skal være med i et arbeid sammen med EU-kommisjonen hvor det skal gjøres en grundig analyse av hva som er de billigste og beste løsningene for å sikre backup-kapasitet til Europas strømkunder. Denne skal etter planen konkludere i midten av neste år.

– Det kan bli en god teknisk ramme for å notifisere eller ikke notifisere nasjonale kapasitetsmekanismer, sa Oettinger.

Les også: Storbritannia vil gi Norge tilgang til kapasitetsmarkedet  

Sammenfallende meninger

Energiminister Tord Lien var ikke overasket over de positive signalene fra Oettinger. 

– Her er våre og kommisjonens standpunkter vært nærmest sammenfallende hele tiden. Det er likevel viktig for oss å si at dette betyr noe for oss og at det kreves engasjement fra EUs side også i tiden framover. Men her er det ikke noen uenighet av betydning mellom kommisjonen og Norge, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

– Tidligere energiminister Ola Borten Moe truet med å skrinlegge kabelprosjektene hvis Norge ikke får være med i kapasitetsmarkedene. Vi du gjøre det samme?

– Nei, jeg synes det er viktig for oss å si at vi tror på ideen om at elektrisitet skal flyte i ett marked, det er det jeg har lyst til å si.

– Så du gjorde det klart at du ikke ønsker kapasitetsmarkeder?

– Jeg har en viss forståelse for at Storbritannia må gjøre tilpasninger i en kort periode. Men jeg ønsker å være tydelig på at enten så må vi si at dette løser markedet, noe som jo bør være mulig, eller så må det komme et kapasitetsmarked som også inkluderer fornybar fossekraft fra Norge.

Mer om fornybar energi:

– Norsk vannkraft bør erstatte svensk kjernekraft

Nytt vindu kan generere strøm

Nye brikker skal høste energi nesten fra ingenting

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.