KRAFT

Norsk solinnstråling er opptil 10 prosent høyere enn tidligere antatt

Ny undersøkelse viser at tidligere målinger er for dårlige.

Bilde: Colourbox
20. nov. 2013 - 17:55

Myten om at nordlige områder er lite egnet for solkraft er i ferd med å briste. Nylig skrev Teknisk Ukeblad om et nytt solcelleprosjekt på Svalbard.

Foreløpig ligger vi langt bak nabolandene våre, både hva gjelder pris og utbyggingshastighet. Men nå er det ikke lenger noen god grunn til å skylde på for lite sol.

– Vi ser at enkelte verktøy konsekvent underestimerer innstrålingen, blant annet i Oslo-regionen, sier Øyvind Byrkjedal fra Kjeller Vindteknikk.

Les også: – Solkraftforskning brukes som unnskyldning for å ikke gjøre noe

For dårlige målinger

I dag arrangerte IFE (Institutt for Energiteknikk) og OREEC (Oslo Renewable Energy and Environment Cluster) en workshop om bruk av solenergi i Norge.

På arrangementet presenterte Byrkjedal en utredning av dagens målinger for solenergi, utarbeidet av Kjeller Vindteknikk. Han gjorde samtidig rede for hvordan man kan få bedre anslag for hvor mye energiproduksjon man kan forvente fra solenergianlegg i Norge.

– For det første har vi laget en oversikt over dagens kartlegginger. En av kartleggingene, det internasjonale systemet PVGIS, baserer seg på tall fra kun én målestasjon i Norge. Et annet system, Meteonorm, bruker bare tre stasjoner, sier Byrkjedal.

I tillegg til målestasjonene brukes satelittdata for å måle solinnstråling, blant annet de geostasjonære Meteosat-satelittene. Satelittene bruker en skyindeks for å beregne solinnstrålingen, men også de har begrensninger nå det kommer til Norge.

– Meteosat har begrensinger i Norge på grunn av lav vinkel. Metoden kan ikke skille snø fra skyer, og ser ikke skjerming fra topografi.

Les også: – Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor  

En av dagens målinger, det internasjonale systemet PVGIS, baserer seg på tall fra kun én målestasjon i Norge.
En av dagens målinger, det internasjonale systemet PVGIS, baserer seg på tall fra kun én målestasjon i Norge.

Opptil 10 prosent

Infrastruktur for mer nøyaktige kartlegginger er allerede til stede, ifølge Byrkjedal.

– Vi har 68 stasjoner i Norge som har den riktige typen data. 21 av disse har målinger som går over ti år tilbake i tid. Satelittdata er også et veldig viktig bidrag for en mer nøyaktig kartlegging.

Tall basert på enkelte av disse stasjonene, fem i Norge og fem i Sverige, bør være oppløftende lesning for enhver som satser på solkraft.

– I deler av Norge ser vi opptil 10 prosent høyere innstråling enn man tidligere har målt. Dette gjelder særlig på sør- og østlandet.

Målingene gjelder for innstråling på en horisontal flate. På en vinklet flate, som solcellpaneler stort sett er, kan innstrålingen være enda høyere.

Les også:  Det skal bli enklere å få betalt for å produsere solkraft hjemme

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Må utvikles

Byrkjedal gjorde også rede for hvordan man kan forbedre dataene i fremtiden.

– Grunnlaget er foreløpig litt tynt. Neste steg blir helt klart å gjøre en systematisk studie for å avdekke hvor bra eller dårlig eksisterende kartlegginger er og utvikle disse ved bruk av de tilgjengelige målingene.

Byrkjedal foreslår en rekke tiltak. Blant annet kan man utvide det eksisterende PVGIS-systemet, og benytte seg av polarbane-sattelitter som ikke har begrensinger med lav vinkel, slik de geostasjonære satelittene har.

– I tillegg er det viktig å kvalitetskontrollere eksisterende målinger, avdekke systematiske feil , og kvantifisere usikkerheten i kartleggingene, sier Byrkjedal.

I løpet av dagen har deltagerne på IFE og OREECs workshop diskutert hvordan solkraft kan utnyttes bedre i Norge.

Les også

Nytt vindu kan generere strøm

Googles solvarmekraftverk har startet opp

Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.