KRAFT

Energiekspertene: – Det har vi ingen mening om

Camilla Aadland, Ole K. Helgesen, Jannicke Nilsen
21. apr. 2008 - 09:24

Teknisk Ukeblad har bedt energiforvaltningen svare på hvorvidt regjeringens mål om 25 TWh ny fornybar kraft innen 2020 er et realistisk mål.

– Det har vi ingen mening om per i dag. Det er viktig å skille mellom det langsiktige potensialet og de reelle rammebetingelsene, sier avdelingsleder Øyvind Leistad i Enova.

Ikke fått oppgaven

Statsforetaket, som er regjeringens spydspiss i arbeidet med å få frem ny fornybar kraft, har ikke en gang sett på hva som er realistisk å oppnå.

– Hadde vi fått oppgaven, skulle vi klart å regne på det. Man må spørre seg hvor stor del av det tekniske potensialet man ønsker å utløse. Og så må det være en sammenheng mellom markedsbaserte betingelser og virkemidler, sier Leistad.

Bakgrunnen for spørsmålet er Teknisk Ukeblads redaktør Tommy Rudihagens kritikk av viktige fagmiljøer innenfor energisektoren, som ikke vil målbære sin kritikk av regjeringens energivisjoner i det offentlige rom.

"Utenfor mandat"

Teknisk Ukeblad har møtt oppgitte forvaltningsansatte som mener olje- og energiminister Åslaug Hagas visjoner om Norge som en eksportør av fornybar energi er urealistiske. Å presentere innvendingene på trykk, er det imidlertid ikke snakk om.

Da TU.no ba om energidirektør Agnar Aas' kommentar til redaktør Rudihagens hjertesukk, sendte han dette svaret på e-post via NVEs kommunikasjonsdirektør, Sverre Iversen:

"Det ligger utenfor vårt mandat å kommentere politikken til vår egen statsråd".

Vagt

Teknisk Ukeblad har også stilt konkrete spørsmål til energidirektøren om hva han mener er realistisk å forvente av ny fornybar energi i Norge innen 2020.

Heller ikke dette svarer Aas på. I stedet får Teknisk Ukeblad et skiftlig svar, signert avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal. Svaret er like vagt formulert som om avsender var en statsråd som ville unngå spørsmålet.

"Økt produksjon av fornybar energi vil sterkt påvirkes av pris i markedet, resultat av forhandlinger om Norges mål i EUs fornybardirektiv og etablering av velfungerende økonomiske ordninger som fremmer investeringer av fornybar energi".

Les også: - Energiekspertene må komme på banen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.