BYGG

Energibruken til Posthuset skal ned til en tredjedel

24. juni 2013 - 07:00

Posthuset

  • Bygningen ble oppført i 1975, tegnet av arkitekt Rolf Christian Krognes.
  • I sin opprinnelige form var bygget 80 meter høyt med 19 etasjer og hadde fire flate vegger og flatt tak.
  • Da bygningen sto ferdig, var den Norges høyeste. I 1990 overtok det 117 meter høye Oslo Plaza den tittelen.
  • I mars 2001 kjøpte Entra Eiendom Postgirobygget av Posten for 530 millioner kroner. I forbindelse med overtakelsen ble det utlyst en åpen arkitektkonkurranse med det formål å gjøre det utskjelte bygget om til et funksjonelt kontorbygg. Arkitektfirmaet HRTB vant med sitt utkast «Forandring».
  • I 2003 ble bygget renovert – sju etasjer ble lagt til og bygningen ble splittet i to tårn, sammenføyd av et smalere midtparti, som stilnet kritikken mot utseende noe. Det er i dag Oslos og Norges nest høyeste bygning med en høyde på 112 meter og 26 etasjer.
  • Postgirobygget ble i forbindelse med renoveringen omdøpt til Posthuset.

De øvrige byggene

  • Danmark: En 50 år gammel bygning med sosialboliger. Bygget er i kritisk behov for rehabilitering og vurderes å ha potensial for å vise forretningsmessige gode løsninger.
  • Finland: Drøyt 30 år gammelt kontorbygg der lite har vært gjort. Potensialet er stort både for energibruk, funksjon og estetikk.
  • Island: Kombinert industri- og forretningsbygg ført opp på 80-tallet. Dette er hovedbygget i en industripark som skal forvandles til en grønn kontorpark for høyteknologiske selskaper. Bygget må renoveres i stil med ambisjonene for området.
  • Sverige: Leilighetsbygg der målet er å få til signifikante forbedringer uten å måtte heve leien.

 

Posthuset i Oslo – oftest omtalt med sitt gamle navn Postgirobygget – er Norges bygg i en nordisk arkitekt- og ingeniørkonkurranse kalt Nordic Built Challenge, arrangert av Nordic Innovation.

Konkurransen har som mål å få frem innovative og gode løsninger for å rehabilitere bygg til moderne, miljøriktig og klimavennlig standard.

På nettsidene til Nordic Built Challenge heter det at målet for Entra, som eier bygget, er å sette nye industrielle standarder for rehabilitering.

Finalen nærmer seg

I konkurransens første fase kom det 26 forslag for Posthuset. Fire av disse ble valgt til å være med i den norske finalen som har innlevering 28. juni.

Vinneren av de nasjonale finalene går videre til en nordisk finale der førstepremien er en million norske kroner. De fire teamene i fase II får hver 300.000 kroner.

I første fase av konkurransen var det viktigste for deltakerne å vise hvilken vei de vil gå og bli lagt merke til. Nå må de vise at de har valgt løsninger som er gjennomførbare til fornuftig kostnad.

– Det er ikke vanskelig å være innovativ hvis penger ikke betyr noe. Vi har hatt møter med de fire finalistene og diskutert med dem hvilken retning vi mener de bør gå, sier Dag Christer Øverland som leder prosjektet fra Entras side.

Les også: Tester ut vindkraft på Posthuset

Standard: Dag Christer Øverland og Entra eiendom ønsker å sette industriell standard for miljøriktig rehabilitering.
Standard: Dag Christer Øverland og Entra eiendom ønsker å sette industriell standard for miljøriktig rehabilitering.

Statikk en utfordring

Han forteller at en fristende løsning er å velge dobbelt fasade for å få ned energikostnadene.

Men for Postbygget kan ikke lastene økes, det er heller ikke plass til å bygge en ny fasade rundt med egen grunnmur.

– Vi stilte som krav at teamene skulle være tverrfaglige. Statikerne er kanskje de viktigste ressursene teamene har, sier Øverland.

Det er blant annet understreket ved at Entra har sikret seg kompetansen til Dr Ing A Aas-Jakobsen som skal være rådgivere for juryen når det gjelder statikk.

Øverland forteller at solavskjerming er et annet spennende tema. Han regner med at de må ha solavskjerming i en eller annen form, men ingen løsning peker seg ut som den åpenbart beste.

– Flere har foreslått utenpåliggende, men da har vi dette med lastene igjen. Andre forslag er dobbeltfasade eller å legge den mellom glasslagene i vinduene.

Les også: Slik vil arkitektstudentene bygge plusshus

Krever gjenbruk

Som om ikke det var nok har Entra samlet et lite knippe andre utfordringer som konkurransedeltakerne må finne løsninger på. For energibruken er det naturlig å tenke varmepumpe og grunnvarme.

Men under bygget går det både tog- og T-banetunneler. Entra har svart at hvis noen foreslår varmepumper, må de også dokumentere at det er gjennomførbart.

Entra ønsker løsninger som gir Excellent eller Outstanding etter miljøklassifiseringen Breeam. For energi- og miljøspørsmål er Asplan Viak hyret inn som rådgivere for juryen, og for økonomien i forslaget har Entra valgt Bygganalyse som sin rådgiver.

Konkurrentene må velge tre hovedkomponenter av byggematerialer som skal gjenbrukes. Hvilke tre og hvordan er opp til deltakerne.

Øverland vil ikke antyde noen retning, men peker på at i rehabprosjektet på Kjørbo som Powerhousesamarbeidet står bak, skal det sorte fasadeglasset utstyres med nye rammer og benyttes som innvendige skillevegger.

Les også: Erstatter glass med brent tre

Synlliggjøre løsninger

– Poenget er at deltakerne skal synliggjøre kost-effektive løsninger som fører til at flere får lyst til å rehabilitere sine bygg med tanke på miljø og energibruk.

Det er stilt store krav til at deltakerne må dokumentere gjennomførbarheten og kostnadene ved løsningene de foreslår. Likevel vil ikke Øverland gi noen garantier om at vinnerlaget får gjennomføre prosjektet.

– Det er opp til styret å ta investeringsbeslutningen.

Les også:

Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer  

Det beste plusshuset er kåret  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.