ENERGI

Energi Norge mener staten bør kompensere for høye strømpriser

Mener staten vil tjene rundt 11 milliarder ekstra på strømprisene i år.

En husholdning i Norge med gjennomsnittlig forbruk på 16.000 kilowattimer årlig, vil betale rundt 12.000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor, ifølge Energi Norge.
En husholdning i Norge med gjennomsnittlig forbruk på 16.000 kilowattimer årlig, vil betale rundt 12.000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor, ifølge Energi Norge. Foto: Marius Helge Larsen/NTB
6. des. 2021 - 10:50

Fornybar-interesseorganisasjonen Energi Norge mener staten bør betale tilbake en vesentlig del av overskuddet på de høye strømprisene tilbake til forbrukerne.

Ifølge organisasjonen ventes staten å tjene rundt 11 milliarder mer enn normalt på de ekstraordinært høye strømprisene i år – i form av skatt, avgift og utbytte fra kraftselskapene.

Kommuner med kraftinntekter kan regne med fire milliarder mer enn normalt, eller ni milliarder mer enn i 2020, viser beregninger.

– Mange mennesker opplever de høye strømprisene som svært krevende. Vi mener det er helt nødvendig at staten nå bidrar med en kontantoverføring til forbrukerne, ved siden av økt bostøtte og nedtrapping av elavgiften, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en pressemelding.

Ifølge Energi Norges beregninger vil en husholdning i Norge med gjennomsnittlig forbruk på 16.000 kilowattimer årlig, betale rundt 12.000 kroner mer for strømmen i år sammenlignet med det rekordbillige året 2020, og 6.000 kroner mer enn i et normalår.

Lokale innbyggere følger med på en skogbrann i nærheten av Alexandroupoli i Hellas 21. august i fjor. Skogbrannen her var den største som noen gang er registrert i EU. Klimaendringene bidrar til økt skogbrannfare mange steder i verden.
Les også

Rekordvarm klode i 2023: – Klimarekordene falt som dominobrikker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.