OFFSHORE

Endret fremdriftsplan for Valhall

Anders J. Steensen
11. feb. 2005 - 10:32

TBL håper på tid for å få endret kontraktsformatene. Hvis ikke frykter TBLog LO at arbeidsplasser går tapt i Norge.

BP skal skifte ut prosessplattformen på Valhall. Opprinnelig plan var et ny plattform skulle installeres på feltet i tredje kvartal 2008. Dette er nå forskjøvet til 2. kvartal 2009.

De første studiene tildeles i løpet av februar. Dette skjer etter valg av konsept hvor det står mellom forsyning av kraft fra land, eller bruk av gassturbiner offshore.

Endelig plan for utbygging og drift vil oversendes Olje og Energidepartementet rundt årsskiftet 2005-2006. Deretter starter de detaljerte ingeniørarbeidene umiddelbart.Gammeldags prosjektmodell

TBL og LO går sterkt imot BPs prosjektmodell.

De har møtt olje og energiminister Thorhild Widvey og lagt frem sine synspunkter, hvor de fremhever at bruk av den integrerte prosjektmodellen vi har i Norge med ingeniørtjenester, innkjøp og bygging i en kontrakt, såkalt EPC, er sterkt å foretrekke.

BP ser ut til å falle på en kontraktsmodell ed separate kontrakter for ingeniørtjenester/ innkjøp, og rene fabrikasjonskontrakter. Denne kontraktsmodellen ble brukt i begynnelsen av oljealderen i Norge.

De siste 10 – 12 årene har EPC kontrakten vært dominerende, og gitt svært få overskridelser både i tid og penger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Bruk av rene fabrikasjonskontrakter derimot, vil stille norsk leverandørindustri i disfavør, jfr. problemene med Snøhvit og deler av Kristin, hvor oppdragene havnet i Spania. Noe som medførte tap av norske arbeidsplasser og store overskridelser.Syretesten

Olje- og energikomiteen uttaler følgende i sin innstilling til Stortinget om oljemeldingen: Komiteen viser til at utformingen av kontraktene er av stor betydning for om norsk industri er konkurransedyktig. Komiteen vil derfor peke på betydningen av at selskapene har kontraktsformer som ikke diskriminerer norsk industri. Dette er avgjørende for å sikre og videreutvikle næringen og beholde kompetansen i Norge.

TBL understreker i et brev til Widvey at BPs handlemåte i Valhall-prosjektet er selve syretesten for det forpliktende Konkraft-samarbeidet.

TBL og LO er særlig bekymret fordi de er redde for at byggekontraktene skal havne i utlandet i en tid hvor det ser ut til å bli svært få utbygginger på sokkelen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.