VINDKRAFT

Endelig beslutning om Hywind Tampen er tatt

Equinor og partnerne på feltene Snorre og Gullfaks har tatt den endelige beslutningen om å investere i Hywind Tampen, verdens største flytende havvindpark.

Statsminister Erna Solberg (H) på talerstolen under pressekonferansen i forbindelse med Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen.
Statsminister Erna Solberg (H) på talerstolen under pressekonferansen i forbindelse med Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
11. okt. 2019 - 08:09
Hywind Tampen skal forsyne Gullfaks- og Snorre-feltene i Nordsjøen med strøm, og investeringen vil ligge på rundt fem milliarder kroner.
 
– Vi har jobbet systematisk med flytende havvind i nesten 20 år. Snorre- og Gullfaks-partnernes beslutning bidrar til å ta denne teknologien et viktig steg videre. Cirka 80 prosent av verdens vindressurser ligger på dypt vann, og flytende havvind kan spille en viktig rolle i energiomstillingen. Dette innebærer store muligheter for norsk industri, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.
 
Statsminister Erna Solberg (H) skal fredag delta på overleveringen av planer for utbygging og drift.

Statsforetaket Enova har tidligere gitt tilsagn om støtte på rundt 2,3 milliarder kroner til utbyggerne.

Prosjektet kan gi mer enn 200.000 tonn i reduserte CO2-utslipp i året, tilsvarende utslippene fra 100.000 personbiler. Parken vil bestå av elleve vindturbiner med en samlet kapasitet på 88 MW.

Les også

– En kjempemulighet

Som TU tidligere har skrevet mener Ivar Slengesol i Eksportkreditt Norge at med unntak av selve turbinene, kan norske leverandører konkurrere om de aller fleste kontraktene i milliardprosjektet.

Sjefsforsker i Sintef, John Olav Giæver Tande, mener Hywind Tampen kan være startskuddet for en satsing på havvind i Norge.

– Dette er en kjempemulighet. Nå er det viktig at vi får utnyttet dette prosjektet til å forsterke norsk leverandørindustri. Vi må danne et økosystem for utvikling, forskning og innovasjon rundt prosjektet, slik at vi kan skape en eksportindustri og arbeidsplasser, sa han til Teknisk Ukeblad i august.

Fredric Hauge i Bellona er tydelig på at Enova ikke bør støtte prosjektet. Han frykter det kan tømme Enova for penger.

Tror på flere lignende prosjekter

Organisasjonen ZERO mener derimot at prosjektet har noe for seg, og skriver dette i en epost til TU:

– ZERO er svært fornøyde med at Equinor holder tempoet oppe og leverer utbyggingsplanen for Tampen-prosjektet nå, og ser ut til å ha det flytende havvind-prosjektet i drift allerede i 2022, sier Marius Holm, leder i ZERO, i eposten. 
 
ZERO mener det bør være rom for flere lignende prosjekter knyttet til norske oljeinstallasjoner i tiden framover. 
 
- Det er viktig at norske aktører raskt kan bidra til å utvikle denne teknologien videre for å få ned kostnadene. Potensialet er stort for at dette da kan bli en løsning som både gir norsk næringsliv store muligheter og som kan kutte millioner av tonn med CO2 ved å erstatte fossil energi, sier Holm.
Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.