T2

En strålende plasmaskjerm

TEST: Samsung PS64E8005.

Samsung PS64E8005 er en knallgod TV med egen cellelysjustering og strålende bildekvalitet.
Samsung PS64E8005 er en knallgod TV med egen cellelysjustering og strålende bildekvalitet. Bilde: Samsung
12. jan. 2013 - 09:53
Vis mer

Denne testen er en del av vår store Store bilder til en billig penge .

I fjor så vi på 51-tommers-utgaven av plasmaskjermen Samsung E8005. Nå er det duket for de store og gode skjermer, og vi har i den anledning hentet inn 64-tommeren av den samme modellen.

Den store grunnen til at vi velger denne foran 65-tommers-utgaven av LED-modellen ES8005 er prisen. Det skiller 10.000 kroner mellom disse modellene, og denne gangen er vi ute etter stort bilde til en hyggelig pris.

De fleste vil sikkert mene at 20000 for en flatskjerm også er dyrt, men store modeller koster erfaringsmessig mer enn mindre modeller hvor prispresset er høyere.

Oppkobling og kalibrering

Samsung kommer med menyer som gir gode muligheter for de som vil leke seg med kalibrering for viderekommende. I egne undermenyer får man tilgang til avanserte justeringer for både hvitbalanse og farger, så med måleutstyr er dette en skjerm som man relativt enkelt kan få et korrekt tilpasset bilde på.

Den kommer dog ikke med noen form for ISF-minner eller THX-moduser, så den er ikke like klar for flere forskjellige kalibreringer slik Panasonic og spesielt LG er. Det virker ikke som om Samsung helt skjønner vitsen med dette, og går for det tradisjonelle og trygge.

Det de likevel har, og som ikke konkurrentene har, er en justering som kalles cellelys. Det kan sammenlignes med justerbart baklys, slik vi kjenner det fra LED-LCD-modeller.

Fordelen med dette er at skjermen blir lettere å integrere under forskjellige lysforhold. På maks gir det skjermen en punch som ikke er dagligdags på plasma, og med redusert cellelys kan man roe seg ned på kvelden og se film med strålende sortnivå.

TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer  

Kontrastrik

64-tommeren viser seg frem med et flott dynamisk og meget kontrastrikt bilde. Den virker å ha godt med lysstyrke når det behøves, og greier å tegne opp meget flotte bilder.

Vi ser på BBC sitt naturprogram ”En iskald verden” på Blu-ray. De fantastiske naturseriene til BBC holder referansekvalitet fra start til mål.

Her får man servert bilder som utfordrer evnen til å gjenskape både mørke og lyse bilder samt bilder som kombinerer dette. I så måte vet jeg knapt om noe som er så egnet til å bedømme bildekvalitet.

Samsung E8005 har veldig mange av de kvalitetene vi verdsetter på en god flatskjerm. Bildet er meget naturlig i sin fremtoning, og det er noe av det vi elsker med plasma.

Skjermen virker også å være rimelig skarp, for det er knapt en detalj som slipper unna. Det eneste vi kan se er at mindre skjermer fremstår enda litt skarpere, men det kommer selvsagt av at pikseltettheten synker med størrelsen når oppløsningen er konstant.

Det betyr at man bør sitte litt lenger unna en stor skjerm for å få den beste opplevelsen. Dette er også grunnen til at vi regner med at skjermer med 4K (fire ganger høyere oppløsning enn full-HD) vil komme for fullt i 2013.

TEST: Billige projektorer til hjemmekino  

Godt sortnivå

Sammenlignet med plasmautfordrerne fra LG og Panasonic viser Samsung seg som en sterk utfordrer. Den har bedre sortnivå enn skjermen fra LG, og ligger ikke langt bak Panasonic ST50.

E8005 er vel strengt tatt på et så godt nivå at vi ikke har noen problemer med å leve med det sortnivået den tegner opp. Vi må også si at vi liker uniformiteten i lysstyrken på plasmaskjermer.

Det er alltid et problem med LED-skjermer med dioder plassert på kantene, men plasmaskjermer trenger som kjent ikke noe baklys. Resultatet er et bilde med få uregelmessigheter som eventuelt kunne tiltrekke seg oppmerksomhet.

Konklusjon

64E8005 er en god skjerm som virkelig hører hjemme på listen over aktuelle skjermer for en bildeentusiast.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Skal du ha ny TV i høst?

Hjemmekino til folket

De beste TV-kjøpene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.