IT

En podkast om podkast

Vi snakker med Gateway Studios Podcast om deres nysatsing innen nettopp podkast. – Det som er mulig nå, er å lage lyd som oppleves tredimensjonalt, sier Javed Kurd.

Line Gevelt Andersen og Javed Kurd bygger opp et nytt podkastmiljø.
Line Gevelt Andersen og Javed Kurd bygger opp et nytt podkastmiljø. Foto: Jan Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
7. des. 2023 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

De som husker tilbake til Seinfeld, husker sikkert Cosmo Kramers drøm om å lage en coffe table-bok om coffee tables. Vel, her lager vi en podkastepisode om podkast.

Tidligere NRK-profil Line Gevelt Andersen har flyttet fra Trondheim (nærmere bestemt Tyholt, må vite) til Drammen for å bygge opp en studiosatsing på podkast. Satsingen skal skje i tett samarbeid med Gateway Studios, som nå bygger et enormt og avansert studio for  film og TV i et nedlagt havnelager på Tangenkaia i havnebyen fire mil sørvest for hovedstaden. Gateway Studios har i dag produksjonen av store satsinger som Maskorama og Skal vi danse, som for tiden skjer på Fornebu. 

– Det som må være på plass, er god lyd – det vet vi , ellers gidder ikke folk høre på det, sier Andersen.

Foruten sin egen lange erfaring som redaktør, journalist og produsent (også podkast-produsent) i NRK, har Andersen med seg en av medgründerne i Gateway Studios, Javed Kurd, når hun nå skal etablere sin nye virksomhet. Kurd er godt kjent i lyd-Norge, blant annet som komponist av soundtrack til både Nytt på nytt og Beat for beat. Han er også kjent via sitt produksjonselskap Kurder King Productions og for å ha produsert album for storheter som Ingrid Bjørnov og Jahn Teigen. 

– Det som er mulig nå, er å lage lyd som oppleves tredimensjonalt, forteller Kurd.

Andersen er forøvrig også en ekte lydentusiast, som gjerne «innreder stua etter høyttaleren». Et ekte lyd-par der, altså.  

Om podkast og teknologi

Foruten å fortelle oss om hva som skal til for å lage gode podkaster, har Andersen og Kurd selvfølgelig også sine syn på hvordan teknologi best kan brukes i produksjonen. Vi kommer innom både kunstig intelligens, Dolby Atmos og andre muligheter som ligger der inne i krystallkula. Når de nå starter eget podkaststudio, er det jo for å ligge teknologisk i front. 

Hva vil teknologien bringe? Hvordan blir fremtiden for podkaster? 

Husk at podkasten nettopp ble til som følge av teknologiutvikling. Den første moderne podkasten så lyset i 2004 etter fremveksten av Apples suksess med Itunes. Ordene Ipod og broadcast ble rett og slett kombinert.  

NB: Denne episoden er spilt inn med et live pizzaspisende publikum under et «AfterTech»-arrangement i regi av Næringsforeningen i Drammensregionen.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.