Fornying av oljebransjen

En nestor i oljebransjen advarer: – Vi kan bli danket ut av amerikanerne

Tidligere konsernsjef i TechnipFMC, Tore Halvorsen, får applaus for refs av egen bransje.

Subsea-nestoren: Tore Halvorsen har ledet FMC Technologies subseadivisjon fra Kongsberg i 23 år og sitter fortsatt i konsernledelsen i det nyfusjonerte
Subsea-nestoren: Tore Halvorsen har ledet FMC Technologies subseadivisjon fra Kongsberg i 23 år og sitter fortsatt i konsernledelsen i det nyfusjonerte (Bilde: Anders J. Steensen)

Tidligere konsernsjef i TechnipFMC, Tore Halvorsen, får applaus for refs av egen bransje.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

BERGEN: Tidligere konsernsjef i TechnipFMC, Tore Halvorsen, skal snart trekke seg tilbake og bli pensjonist etter 23 år som konserndirektør i FMC Technologies. Men han sitter fortsatt i konsernledelsen etter at franske Technip fusjonerte med amerikanske FMC i januar i år.

På årets UTC (Underwater Technologies Conference) ble han hedret for sin innsats. Halvorsen regnes som kanskje den største pioneren for norsk undervannsteknologi.

Halvorsen var invitert til å innlede under en paneldebatt om subseaindustriens framtid under konferansen og fikk stor applaus for sin refs av egen bransje:

Mangler standarder

– I løpet av 40 år har vi ikke klart å industrialisere bransjen. Vi har ingen globale industristandarder. Vi er ikke flinke til å endre oss i samme grad som amerikanerne gjør med sin skiferolje. Vi risikerer å bli danket ut, sa Halvorsen.

Det siste året har aktiviteten i det store skiferfeltet Permian-bassenget på grenseområdene i Texas og New Mexico eksplodert. Ifølge en oversikt fra Baker Hughes er det nå cirka 350 rigger i området. 

Han viste til at oljebransjen er syklisk. Halvorsen har regnet ut at det i snitt går 27 år mellom hver oppgang helt siden slutten av 1800-tallet. Nåværende situasjon kan sammenliknes med oljeprisfallet i 1981-85 da prisen også ble halvert, fra cirka 80 dollar fatet til cirka 40 dollar, og holdt seg der fram til 2004 da den begynte å stige igjen fram til 2014.

Reddet av subsea

– Det var ikke mye subsea den gangen, det var færre enn 300 subseabrønner, men subseautbygginger ble den gangen løsningen på krisen. Det var undervannsteknologiens gjennombrudd til tross for at den eksponentielle økningen i letevirksomheten i Nordsjøen måtte skje med et prisregime på 30-40 dollar fatet, sa Halvorsen.

Han stilte spørsmål om hva som har gått så galt i prisoppgangsperioden fra de ti årene fra 2004 til 2014 da kostnadene til boring og deler av subseautstyr ble firedoblet og svarte selv:

– Vi er ekstremt flinke til å reagere i nedgangstider, men veldig lite flinke i oppgangstider. De fleste andre bransjer, for eksempel fly og bil, har i denne perioden klart å øke produktiviteten, mens vi på generell basis klarte å øke kostnadene med 150 prosent. For å være kostnadseffektive må vi ha volum og vi må satse på integrasjon og konfigurasjon på havbunnen, sa Halvorsen.

Petrobras

Cristina Pinho som leder subsea engineering i Brasils dominerende operatørselskap, Petrobras, var enig med Halvorsen i at veldig mye mer av virksomheten kan standardiseres, men opplyste at Petrobras har klart å redusere kostnadene med inntil 40 prosent på brønnboring og installasjon. De har også endret sitt kontraktsregime for å åpne for mer standardisering.

Robert Patterson, EVP Engineering i Shell, pekte på at operatørene bruker for lang tid på utbygginger – fra planlegging av prosjekt til installasjon.

– For å bli mer konkurransedyktige må vi klare å kutte tiden på utbygginger. Å bruke så mange år på så store investeringer innebærer en risiko av hensyn til markedet og etterspørselen.

Nils Arne Sølvik som har yrkestittelen President Processing i leverandørselskapet OneSubsea, tok til orde for mer samarbeid og åpenhet. Bransjen må ha mindre fokus på anskaffelser og mer fokus på hvordan man utfører arbeidet.

– Vi har tatt en rekke nye teknologier inn i vår verktøykassse, men jeg er ikke imponert over hvordan vi har fått disse ut i markedet.

Mer samarbeid

Sølvik mente beslutningsprosessene kunne effektiviseres kraftig om leverandørene kom tidligere inn i planleggingsfasen. Muligens med unntak av reservoardata bør bransjen bestrebe seg på å fjerne alle siloene som preger bransjen i dag, samarbeide og dele kunnskap.

Knut Nyborg, Head of Front End i Aker Solutions, sa at det har skjedd en betydelig forbedring de siste månedene – Aker har klart å øke produktiviteten i løpet av et halvt år, bl.a. har man klart å øke effektiveten på ”juletrærne” med 50 prosent.

– Vi må samarbeide mer slik vi gjør med Statoil på Castberg og Aker BP på Ivar Aasen, sa Nyborg som mente at lavkarbon-produksjon ville bli den nye ”licence to operate”.

Troll A

Torger Rød, SVP Project Development i Statoil, sa at operasjonell sikkerhet er det aller viktigste, dernest er det produksjonseffektivitet.

– Vi må satse enda mer på forenkling og standardisering. Dette gjelder ikke bare hardware, men også software. Hvordan vi jobber, må få større fokus, sa Rød og viste til Statoils siste oppgradering på Troll A hvor man sammen med en rekke leverandører har klart å få til en oppgradering som gjør at dette mest lønnsomme gassproduksjonsfeltet i Nordsjøen kan levere i mange år framover.

En bolt er en bolt

Tore Halvorsens kongstanke er at operatørene under en ny feltutbygging nærmest kan bestille ”en startpakke” av leverandørene hvor en stor del kan ha det samme innhold uavhengig av hvilket felt det dreier seg om.

– En bolt er en bolt uansett. Vi trenger ikke produsere våre egne bolter. Og vi trenger ikke dimensjonere utstyr som om det skulle ligge på 3000 meters dyp når det bare skal ligge på 300 meters dyp. Vi må utvikle systemer som kan konfigureres. For å lykkes, trenger vi både å endre tenkemåte og arbeidsmetodikk.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå