KARRIERE

En moderne madonna

Bilde: Vegard Moen

Administrerende direktør i GE Healthcare AS, Åse Aulie Michelet er ingen gjennomsnittskvinne.

– Dagens ledende kvinner er dagens moderne madonnaer, mener kunstner Anne Katrine Dolven, som har portrettert fem kvinner som er toppledere i næringslivet i Oslo og London.

Topplederne er ikke satt i en romantisk setting med små, nakne gutter på fanget, som Raphaels «Madonna med barn».

På knærnre

De er fotografert på kontoret, og guttene er byttet ut med menn som ligger knelende i kvinnens fang. En av dem er Åse Aulie Michelet.

– Jeg ligner ikke på meg selv, gjør jeg, spør hun på åpningen av utstillingen.

Det blir bekreftet av en forbipasserende. – Er det deg? Du ser ti år eldre ut på bildet.Et globalt liv

Mens kvinnen på bildet ser tom og uttrykksløs ut, er GE Healthcares administrerende direktør spillevende og svært engasjert.

– Jeg brenner for å bringe en bedre diagnose til pasientene, og jeg er stolt over at vi leverer produkter som brukes over hele verden oftere enn hvert sekund, sier farmasøyten, som står i spissen for omlag 2700 ansatte og leder GE Healthcares globale produksjon av diagnostiske legemidler.

– Jeg har ett globalt ansvar for produksjonen, fra innkjøp av råvarer til levering av ferdige produkter på sykehusene. Ja, helt frem til pasientene. I tillegg er jeg sjef for selskapets virksomhet i Norge, forklarer Aulie Michelet, vel tilbake på kontoret sitt i GE Healthcares lokaler i Nycoveien i Oslo.Mangfold

– Fremdeles henger det gamle navnet Nycomed ved oss. Ikke alle har fått med seg at vi har gått fra Nycomed til Amersham Health, og at vi i februar i år skiftet navn til GE Healthcare. Vi er en del av et amerikansk konsern og et globalt system, sier Aulie Michelet, i det telefonene ringer. Det er Chicago-kontoret.

– Mye av dagen min går med til globale telefonmøter på ulike tider av døgnet. Det er veldig morsomt å være en del av dette nettverket. Vi har stadig vekk kinesere på besøk her i Norge, mens mange av våre har bodd i en periode i Shanghai. Det er inspirerende. Akkurat nå foregår de et globalt møte i rommet ved siden av, sier hun og lytter. For så å fortsette engasjert:

– Jeg tror på mangfold. Med det mener jeg forskjelligheter i kompetanse, kultur, bakgrunn og kjønn. Klarer vi å utnytte mangfoldet, blir resultatet bedre. I Norge tror vi at vi er gode på alt, men vi er ikke veldig inkluderende. Her har vi mye å hente, sier Aulie Michelet.Hard konkurranse

Hun synes det er merkelig at det ikke er flere kvinner i operative stillinger i industrien.

– Det er ikke jeg som bærer alle tonnene vi produserer. Det har vi utstyr til. Min jobb dreier seg om ledelse av mennesker og samarbeid. Det er det mange kvinner som er flinke til. Kvinner og menn er forskjellige, og vi trenger begge kjønn også i industrien.

Akkurat sin egen rolle som kvinne i et amerikanske selskap er Aulie Michelet ikke så opptatt av.

– Jeg har vært kvinne så lenge, sier hun og smiler. Men at det er tøft på toppen, det er det ingen tvil om.

– Helt likestilt er det fremdeles ikke. Det er hard konkurranse og derfor er det viktig å hjelpe de flinke kvinnene. Jeg er opptatt av fleksibilitet og tilrettelegging. I vår moderne verden går det an å legge forholdene til rette også for småbarnmødre, sier direktøren, som selv har to voksne døtre.

– Det gjør det mye lettere.Målbevisst

– Hvordan har du lykkes?

– Jeg er veldig resultatdrevet. Du lykkes ikke i en amerikansk bedriftskultur hvis du ikke er resultatorientert. Det er et utrolig fokus på målet, både det kortsiktige og det langsiktige, sier Aulie Michelet, som nettopp har nådd et av sine visjonære mål.

– Amerikanske helsemyndigheter (FDA) har godkjent vår kinesiske fabrikk som eksportør av røntgenkontrastmidler til det amerikanske markedet. Det er den første kinesiske fabrikken innen farmasøytisk produksjon, som har blitt godkjent for eksport til USA. Vi har et veldig godt team i Kina.

Den kinesiske fabrikk ble åpnet i 2000, og nå vil GE Healthcare doble produksjonen her.

– Etter godkjenningen kommer vi til å vokse veldig, sier Aulie Michelet, som i tillegg til å være klar på sine mål kan kunsten å fatte seg i korthet. I GE-konsernet er heispraten et eget begrep ” elevatorspeak” .

– Du treffer toppsjefen i heisen og i løpet av sju etasjer må du legge frem budskapet ditt. Da må du være klar og tydelig. Jeg har tatt noen heisturer, sier den moderne madonna med et smil.

– Kanskje var det en heistur som fikk konsernsjef og styreformann, Jeffrey R. Immelt til å besøke General Electrics fabrikk på Lindesnes i fjor?

Frem til 24. september kan du se Åse Aulie Michelet i Galleri MGM i Oslo.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.