BYGG

En kortsiktig krisepakke

Stad skipstunnel. Hvorfor ikke forsere planleggingen nå?
Stad skipstunnel. Hvorfor ikke forsere planleggingen nå? Bilde: Jatoja DA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. jan. 2009 - 19:11

Både Arkitektbedriftene og Rådgivende ingeniørers forening (RIF) hadde håpet å se konkrete bevilgninger til planlegging i krisepakken som Regjeringen la frem i dag. Slik gikk det ikke.

Lite konkret

– Det er veldig vanskelig å si om denne pakken fører til mer planlegging eller ikke. Tiltakspakken er veldig lite konkret på det området som interesserer oss mest, sier administrerende direktør Harald Eriksen i Arkitektbedriftene.

Han sier han er avventende til han ser mer detaljer, men tror Regjeringen må ha ment at kommunene skal ta avgjørelsen:

– Jeg vet ikke hva slags bindinger Regjeringen har lagt på bevilgningene til kommunene, men jeg vil tro det er de som må disponere eventuelle midler til planlegging, sier Eriksen.

Kommunene får ansvaret

RIF-ekspert Øystein Løset sier han fortsatt ikke vet hva som vil komme ut av pakken:

– Nå har Regjeringen gitt kommunene bevilgninger, og dermed overlatt til dem å utløse flere prosjekter. Vi håper dermed at kommunene vil komme med planleggingsmidler, sier Løset.

Han håper kommunene vil se muligheten til å starte planleggingen av etterlengtede kultur-, idretts- og skolebygg.

– Selv om det er viktig å få folk i jobb nå, bør kommunene se viktigheten av langsiktighet i planleggingen. Ved å planlegge nå, er det flere prosjekter som kan starte til høsten – og neste år, sier Løset.

Går glipp av storprosjekter

Han er skuffet over at Regjeringen ikke selv tok ansvar og øremerket midler til planlegging:

– Her hadde de en gyllen mulighet til å få satt i gang store planleggingsjobber, som Stad skipstunnel og sykehusutbygginger i Østfold, Narvik, Molde og Bergen. Det er prosjekter det hadde vært svært samfunnsnyttig å kunne sette i gang nå, men det går ikke an å sette i gang prosjekter som ikke er ferdig planlagt, sier Løset.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.