T2

En høyttaler med høy underholdningsfaktor

TEST: Energy CF 50 er umiddelbart imponerende.

Energy CF 54.
Energy CF 54. Bilde: Energy

Energy CF 50

Vi liker:

  • Flott, åpen lyd
  • Bra oppløsning til prisen
  • Mye spilleglede

 

Vi liker ikke:

  • Ikke verdens flotteste kabinett

 

Pris: 3.990.-

Importør: L-sound

Karakter: 6

BEST I TEST!

Vi har tidligere testet Energy i en 5.1-pakke og kom til at vi uten unntak hadde hatt det veldig moro under hele testen, og knapt tenkt på at vi hadde en såpass prisvennlig pakke koblet opp i kinoen.

Jeg blir umiddelbart imponert av disse høyttalerne. De har en utrolig flott evne til å grave seg dypt ned i musikken og hente frem livgivende detaljer, vise frem sin gode dynamiske kontrast og spa på med masse volum.

SAMLETEST: TEST: Gode høyttalere for lite penger

Flere elementer

At man får to basser, en dedikert mellomtone og en bra diskant for denne prisen er ganske spesielt. Bassene er på 14cm, det samme er mellomtonen og aluminiumsdiskanten på toppen er som vanlig på 25mm. Energy er i tillegg oppgitt til å tåle 250Watt og de har en følsomhet på 96dB!

Den gode følsomheten betyr at du kan se etter en god forsterker, i stedet for en med masse effekt. Bare pass på at den spiller balansert. En forsterker med for mye energi i toppen, og som kanskje spiller litt slankt, passer rett og slett ikke til CF50.

Kabinettet har en blanklakkert front, men ellers har Energy vært litt i overkant forsiktige med de tilgjengelige pengene. Sort vinyl kommer vel neppe til å bil skikkelig lekkert - noen gang.

TEST: Skal du ha ny TV i høst?

Spiller flott

Det er som om CF5 gjerne skulle vært en mye større høyttaler. Lyden, måten den spiller på, og i hvilken grad den takler bass på vanlig volum hører hjemme i dyrere og større høyttalere.  

Sporet med Jennifer Warnes begynner med trekkspill og gjengis på en måte som om du sitter med en mer enn brukbar trekkspiller foran deg, og hører hvordan luften som jages gjennom stemmene i trekkspillet lager lyd.

Når stemmen hennes kommer inn er det med en mykhet og en realisme som må betegnes som meget god i prisklassen.

CF50 oppfører seg ikke like overlegent på Rammstein og Ayla, men gjør det likevel såpass bra også i denne øvelsen at den uten videre plasserer seg blant de aller beste i denne testen.

Et av sporene vi benytter er TV-song med Blu Man Group. Sporet begynner ganske forsiktig, men når de store og tunge trommene kommer inn mot slutten imponerer de enormt. Selv om bassen, som på de fleste andre i testen, egentlig ikke trives spesielt godt under 40-45 Hz.

De kan også spille tung melodisk bass når forutsetningene er til stede, men det må ikke være veldig mye som foregår i bassen samtidig. Da får de ganske så små elementene litt pusteproblemer. Uansett om høyttaleren er oppgitt til å tåle 250 watt eller ikke.

Dali Zensor 7 spiller enda litt tyngre og mer imponerende, men Energy gjør veldig mye ut av sin flotte evne til å grave seg dypt ned i musikken for å hente frem musikalske detaljer. Disse blir så presentert med høy oppløsning og mye  musikalitet.

Vi har allerede testet dem i hjemmekinoen og med en subwoofer koblet til er de i stand til å lage veldig mye, og veldig bra lyd i kinoen for pengene. Her kommer også den musikalske friskheten enda bedre til sin rett.

Resultatet er ikke noe annet enn overraskende bra!

Les også: Ekte highend-høyttalere på billigsalg

Konklusjon

I utgangspunktet trodde vi denne høyttaleren kostet rundt kr. 5000.- for et par, men har fått vite at prisen er regulert ned til latterlige kr. 4000.-  Den er imponerende til fem tusen kroner, men må regnes som et knallkjøp for en tusenlapp mindre.

Når vi endelig skal hente frem en vinner, kommer Energy så godt ut i forhold til kvalitet/pris på så mange punkter at den rett og slett ikke kan nektes adgang til den aller øverste plassen på pallen.

Det er trangt nok, og både Dali, Elac og System Audio er flotte høyttalere som vil spille flott hjemme i stua, eller i hjemmekinoen. Det er bare det at Energy CF50 er akkurat den lille millimeteren bedre i nesten alt målt i forhold til pris.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Hjemmekino i to kanaler

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Vi tester svære flatskjermer  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.