IT

Én bransje ønsker både flystreik og «flyskam» velkommen

Digital kommunikasjon kan erstatte en stor andel forretningsreiser.

Trenger ikke reise: For svært mange er det fullt mulig å delta i møter på video i stedet for å fly.
Trenger ikke reise: For svært mange er det fullt mulig å delta i møter på video i stedet for å fly. Foto: Microsoft
26. apr. 2019 - 17:31

SAS hevder å være flyselskapet for forretningsreisende, og det er trolig mange forretningsreiser som ryker når over 100.000 reisende rammes av SAS-pilotenes flystreik.

Men hvor viktig er det egentlig å fly i dag med alle mulighetene som finnes for såkalt digital samhandling? Det er ikke mange som ikke er utstyrt med en PC og en mobiltelefon, som kan kommunisere med lyd og bilde. Det er mulig å leve med litt færre bonuspoeng og litt mindre taxfree, i hvert fall i noen dager eller uker.

De fleste har hatt telefon som alternativ til å reise i svært mange år, og klarer oss ikke uten. Det er jo også en slags måte å reise digitalt, spesielt hvis vi ser mer enn hundre år tilbake. De siste tiårene har vi fått epost, videomøter og en lang rekke nye digitale løsninger som bringer oss nærmere.

– Det store flertallet av potensielle bruker har nok ikke oppdaget fordelene med video ennå, men flystreik hjelper

Jørn Mikalsen, Videonor-gründer

Møtes på video

 – I svært mange tilfeller hvor det bare dreier seg om å delta i møter, er det ikke noe problem å reise virtuelt og avholde dem på PC-er eller i videomøterom, i stedet for å møte opp fysisk. Ikke bare i Norge, men over hele verden. Ofte er det også mye mer produktivt, for det tar til å reise, og tid er som kjent penger som kommer på toppen av selve reisekostnadene, sier løsningsrådgiver for digital samhandling i Microsoft, Lars Erik Norum.

Han tror slike kriser som en omfattende flystreik, er bra for digital samhandling. For selv om svært mange kommuniserer på denne måten, er det mange som ikke har erfaring med det. Vanskeligheter med reiser, kostnader og tidstap vil alltid drive fram teknologiske alternativer.

– Det er heller ikke så vanskelig å gi presentasjoner over en videolink selv for store forsamlinger. I foredragssaler er det jo alltid en projektor som kan gjengi den som presenterer. Det som skjer nå kan faktisk være en god øvelse i å kommunisere digitalt. Verktøyene er der. Ansikt til ansikt kommunikasjon gir en helt annen kontakt enn når vi bare snakker i telefon, sier han.

Norum mener bruken av video også handler om generasjoner. Folk som har vokst opp de siste par tiårene har fått digital kommunikasjon inn gjennom dataspill - og det å gå over til forretningskommunikasjon over video vil ikke være noe stor overgang.

Vis mer

Fremmer norsk videoindustri 

– Selv om vi har 98 prosent av videotrafikken vår utenfor Norge, så kan vi se at trafikken er større enn normalt på en fredag i Skandinavia nå. Det skyldes nok SAS-streiken. Hver gang det skjer noe med flytrafikken så merker vi det, enten det er aske fra vulkaner eller flystreik, sier gründer av Videonor, Jørn Mikalsen, som er et av de mange videokonferanseselskapene som er etablert i kjølvannet av Tandberg og som har gitt Oslo betegnelsen «Video Valley».

Han vet at mange oppdager fordelene med video når reisevirksomheten hindres på denne måten og at mange blir overrasket over den store fleksibiliteten.

– Det store flertallet av potensielle bruker har nok ikke oppdaget fordelene med video ennå, men flystreik hjelper. Det er bra for det industrielle videomiljøet hvor Norge spiller en ledende rolle, sier han.

«Flyskam»

Selv om streiken kan bidra til at flykundene ser etter digitale alternativer, så er det en annen trend som også kan fremelske digitale løsninger. Mange har begynt å se på flyreiser som umoralsk.

I Sverige var «flyskam» et nytt ord i fjor, godt hjulpet fram av Greta Thunbergs skolestreik, og det har nok kommet for å bli. I Sverige har samvittigheten gjort at mange har droppet innenlands flyreiser og valgt tog i stedet. Titter vi inn i krystallkula er det nok grunn til å tro at dette vil ha konsekvenser for mer enn innenlandstrafikken Det er lett å gjette på at fremtidens ferie blir mer kortreist enn langreist med fly.

Begrepet «flyskam» kan rett og slett blir mer verdifullt for videokonferansebransjen enn noen reklamebransje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.