INDUSTRI

En bestemt optimist med to ekstra gir

Vi møtte næringsminister Jan Christian Vestre på hans kontor for å snakke om hvordan han ser utviklingen av industrien i Norge og hvordan vi skal klare klimaforpliktelsene.

Næringsminister Jan Christian Vestre tror på grønn industrivekst.
Næringsminister Jan Christian Vestre tror på grønn industrivekst. Foto: Odd Richard Valmot
5. okt. 2023 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Ingen skal beskylde næringsministeren vår for å ligge på latsiden. Likevel er han på tilbudssiden og vil gjerne snakke med TU. I et forrykende tempo, selvfølgelig. Fra vi treffer ham i gangen, hvor han hilser på oss samtidig som han stikker hodet inn på en masse kontorer og snakker med byråkratene, til vi setter oss ned ved bordet hans, skjer alt på høygir.

– Når bålet brenner, det er da du skal hive på flybensin, sier Vestre – dog ikke om seg selv.

Og slik fortsetter det selvfølgelig. Selv om Vestre bedyrer at han anstrenger seg for å snakke saktere, kan vi ikke si at han lykkes med det. Her gjelder det å følge med. Dagens podkast kan med fordel spilles av i redusert tempo.

For vi går veldig raskt gjennom betingelsene som må til for å få til en ny grønn industrivekst i Norge. Hva som må til for å utvikle helhetlige verdikjeder for nye energibærere som hydrogen og ammoniakk. Og vi må selvfølgelig også finne ut hva han mener om kjernekraft her til lands. Ikke overraskende peker næringsministeren på at her er det havvind som gjelder. Selv om det vil ta litt tid.

– Det er gjort noen feil i vindkraftutbygginger, innrømmer han, men mener at det er mulig å lære av dem.

Vi får heller ikke noe konkret napp på en løsning når vi spør om hva vi skal gjøre i kjølvannet av så mye motstand mot ny landbasert vindkraft, mot nye kraftlinjer og mot gruvedrift. Han viser til at vi må endre betingelsene til kommunene og sørge for at mye mer av verdiskapningen ligger igjen lokalt.

Derimot er Vestre optimistisk når det gjelder å nå klimamålene i 2030. Selv om vi ligger dårlig an med en reduksjon av CO2-utslippene på 5 prosent til nå, tror han det er mulig å kunne nå løftet om 55 prosent reduksjon innen den lovede fristen.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.