T2

En av de råeste TV-ene på markedet

TEST: Samsung 75ES9005.

Samsungs 75ES9005 er monumental på veggen og leverer knallgode bilder.
Samsungs 75ES9005 er monumental på veggen og leverer knallgode bilder. Bilde: Samsung
17. feb. 2013 - 16:35
Vis mer

75 tommer er stort. Derfor kom den i en spesiell fraktkasse, siden den er på rundreise hos de viktigste bladene i Skandinavia. Det var faktisk med nød og neppe at jeg greide å få denne TV-en inn i bilen. Jeg har tross alt en Volkswagen Transporter så det skorter vanligvis ikke på plass.

Grunnen til at jeg vil ha den med hjem er at jeg vil prøve den i et miljø hvor slike TV-er vanligvis befinner seg. Nemlig i en litt stor stue.

Når sant skal sies drasser jeg med meg ganske mange TV-er hjem, fordi man kan oppleve aspekter der over tid som man kanskje ikke ser i et trangt testrom.

Mega-TV

Spesielt nå om vinteren kan man enkelt få til både lyse og mørke omgivelser hjemme. Vanligvis henger det en TV på 65 tommer der, noe som på mange måter er en passende størrelse.

La det være sagt med en gang. 75 tommer er rimelig mye større enn en 65-tommer! Det blir 25.4 centimeter mer diagonalt, og det ser man godt.

Jeg hadde også 80-tommeren til Sharp hjemme, og da ble det en størrelsesmessig krise å henge opp 65 tommeren etterpå. Jeg lurer på om det samme skjer denne gangen? 

Med en bredde på 190.5 centimeter diagonalt skal det i alle fall ikke stå på størrelsen på bildet. Problemet med TV-er på denne størrelsen kan være oppløsningen per tomme. Den synker som kjent med størrelse, og da blir bildebehandling viktig. 

Les også: Samsung med UltraHD-TV på 110 tommer

Design

Samsung har designet 9000-serien for at den skal være noe for seg selv. De har ikke gått så drastisk til verks som de gjorde med C9000 - som var på markedet for et par år siden.

Den var ekstremt tynn, og skilte seg veldig klart i fra de eksisterende modellene. Årets versjon av 9000-serien har ikke like store forskjeller fra 8000-serien, men kommer med en tynn ramme med en form for gullaktig kant rundt.

Den er rimelig diskret fargelagt, så man skal ikke være redd for at det blir for mye design i retning «de arabiske emirater» over dette, selv om vi tror at Samsung nok vil greie å selge mange der også.

Skjermen kommer ferdig montert på fot i esken, men denne inneholder ikke elektronikk, og kan demonteres om man vil ha skjermen opp på veggen.

En TV som denne hører definitivt hjemme på en vegg, omkranset av et godt lydsystem. Det fortjener den.

Det innebygde kameraet er nå ikke en integrert del av rammen, men er montert slik at et enkelt trykk gjør at det kommer opp fra skjermen. En snedig løsning som kunne vært enda mer snedig om den hadde vært motorisert.

Kameraet er ikke bare på plass for å benytte seg av Skype, det er også en viktig del av styringssystemet til Samsung. Du har nemlig mulighet for å styre TV-en med tale og håndbevegelser. I tillegg kan man bruke håndbevegelser til å styre spill.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Innganger

ES9005 har et rimelig antall tilkoblinger, men den er muligens litt begrenset å kun komme med tre HDMI-kontakter. Om man har planer om å koble alle produktene direkte i TV-en vil man fort gå tom.

Andre leverandører kommer jo med både fire og fem HDMI-tilkoblinger. Tanken kan muligens være at de som velger en TV som denne kommer til å bruke et eksternt hjemmekinoanlegg. Gjør man det holder det strengt tatt med en enkelt HDMI-kontakt. Den kommer også med tre USB-kontakter.

Det gir muligheten for å lade mange 3D-briller samtidig, eller få plass til USB-harddisker. Kobler man til en USB-disk kan man ta opp via TV-ens innebygde tuner. ES9005 kommer med en trippeltuner, som betyr at den støtter både bakkenett, kabel og satellitt. Trådløst nettverk er innebygget i skjermen.

TEST: Store bilder til en billig penge

Brukervennlig oppsett

Vi har berømmet Samsung tidligere, og vi gjør det igjen. Menysystemet til Samsung er førsteklasses! Ikke bare på grunn av innholdet, men fordi det er laget for at alle skal kunne skjønne hva innstillingene gjør med bildet og lyden.

Derfor kommer hvert enkelt valg med en forklarende ledetekst, og ikke nok med det, de har både grafikk og bilde for virkelig å gjøre forklaringen forståelig. Samsung har også implementert alle de verktøyene man trenger for å kalibrere opp skjermen.

En titt på forhåndsinnstillingene viser oss at Samsung har gjort en rimelig god jobb med disse. Som alltid er det likevel rom for små forbedringer som henter det optimale ut av skjermen. Det eneste vi savner i menyene er noen flere minneposisjoner, nettopp for å kunne kalibrere for flere scenarioer.

Skarpe, detaljrike bilder

Selv om TV-en er stor, er det lite med bildet som tyder på at den er for stor for oppløsningen. Bildene fremstår med flott skarphet, og har flott evne til å hente ut detaljer i bildet.

Vi ser for eksempel på The Girl With The Dragon Tattoo, en fabelaktig film - forresten, som briljerer med meget god bildekvalitet og en mengde detaljer. Denne skjermen gjør en formidabel innsats for å få disse detaljene frem til oss som ser på.

Selv om avstanden til skjermen ikke er noe særlig mer enn 2.5 meter, er det en strålende opplevelse. Det er selvsagt fordi det er et kildemateriale med god kvalitet som gjør at man kan sitte så nære. Med TV-sendinger, spesielt på SD-sendinger, er det nok klokt å øke titteavstanden en smule, gjerne til ca. fire meter.

Går man enda lenger unna, begynner det faktisk å bli vanskelig å skille god SD fra HD. Samsung har åpenbart lagt seg i selen når de har produsert panelene, men også når TV-en er montert.

Grunnen til at vi mener dette er at vi ikke kan se noen store utfordringer med ujevnt baklys eller vertikale striper i bildet. De fleste LED-LCD-modeller sliter med det ene eller begge, men her har Samsung på alle måter greid å holde dette nede på et nivå som gjør at det ikke er noe man drar øynene mot.

Jeg er personlig helt allergisk mot dette, så jeg ble lettet over å slippe disse fenomenene på denne skjermen. Innsynsvinkelen er litt begrenset, så de primære sitteplassene bør ikke være for mye off-axis. Men du sitter vel uansett i sweetspot?

Les også: Snart kan TV-ene bli billigere

Strålende 3D-opplevelser
Strålende 3D-opplevelser

Strålende 3D-opplevelser

For min egen del øker interessen for 3D med størrelsen på skjermen. 3D kommer veldig godt til sin rett med store bilder. For når man dekker en større del av synsfeltet, blir effektene mer fremtredende. Vi snakker da om det som kommer ut av skjermen.

Dybdefølelsen er omtrent den samme selv om skjermene er mindre. Takket være Universal og de andre filmselskapene er tilgangen på gode 3D-opplevelser blitt større og større. Det kommer flere 3D-filmer nå enn tidligere, og kvaliteten er gjennomgående god.

Nevnte Universal feirer hundre år i år, og fra den kanten kommer det stadig titler. Vi tenker da spesielt på IMAX 3D-filmene som virkelig er skapt for demo. En ekstremt god demofilm er Legends Of Flight. Folkene bak IMAX bruker noe av det råeste som eksisterer av utstyr.

Denne filmen er laget med 70mm, og har en skarphet og detaljrikdom som er helt i den øverste toppklassen. En film som denne kler denne skjermen som hånd i handske.

Effektene er så virkelighetstro at man strekker frem hånden for å ta tak i elementene som kommer flygende ut fra skjermen. Det er nesten så man sliter med å skjele nok, spesielt når de små biene kommer flygende.

Lite crosstalk

75ES9005 får virkelig frem 3D-opplevelsen, og den greier det uten å vise mye crosstalk. Det er kun mulig å se svake transparente skygger i noen tilfeller, men fordi de er så transparente er dette i praksis ingenting man tenker på eller blir forstyrret av.

Man har mer enn nok med å nyte opplevelsen. En annen film som kom før jul er Modig, eller Brave som er den engelske tittelen. Denne Pixar-filmen fra Disney er også en flott 3D-film. Denne er fin for å sjekke om skjermen greier å vise godt sortnivå, detaljer i de mørke områdene, og ikke minst makte å levere fra seg nok lys uten å ofre noe i det sorte.

Jeg må konstatere at denne skjermen har en meget god balanse på dette området. Det sorte er kullsort og detaljene kommer godt frem, men den har allikevel en masse energi å gi i den lyse enden.

Dette må være noe av det aller beste jeg har sett av 3D på LED-LCD, og spesielt med tanke på at skjermen kommer med kantmonterte LED-dioder. Det er det ikke mye som tyder på. Samsung har rett og slett gjort en fremragende jobbe med både fabrikkalibreringen og panelene på denne modellen.

TEST: TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer

Smart-TV i toppklasse

Samsung sin implementering av Smart-TV er i våre øyne markedsledende sammen med LG. Det kommer ikke bare av at den har innhold som fenger, for det gjør det.

Det er også viktig med en brukeropplevelse som ikke begrenses av tekniske hindre, undermotorisert prosessering, og dårlig design.

Det skal og må være så enkelt at det er selvforklarende. På alle disse områdene scorer Samsung meget høyt.  De har laget en plattform med en strålende miks av nytte og fornøyelse.

Konklusjon

Samsung 75ES9005 er en TV som tar litt pusten fra deg, med sitt blendende design og monumentale størrelse.

Med denne i stuen er det duket for misunnelse i vennegjengen. Bildekvaliteten er den beste Samsung har å by på!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Europeisk TV-kanal sender Ultra HD

TEST: Billige projektorer til hjemmekino

Neste generasjons TV-teknologi har fått navn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.