KARRIERE

Én av 20 jukser på eksamen

PRESS: Én av 20 studenter innrømmer at de jukser på eksamen. Hvor mange som IKKE innrømmer juks, er naturligvis ukjent.
PRESS: Én av 20 studenter innrømmer at de jukser på eksamen. Hvor mange som IKKE innrømmer juks, er naturligvis ukjent. Bilde: PHILIPPON JOEL
24. mars 2010 - 07:26

Fem prosent av norske studenter innrømmer å ha jukset på eksamen. Dette kommer fram i en undersøkelse utført for studentavisen Universitas.

– Det er nedslående at så mange sier at de jukser, sier Monica Bakken, Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO), til Universitas.

Bare 132 tatt

Av UiOs omtrent 28 000 studenter vil dette i dag tilsvare rundt 1.400 personer. På seks år har universitetet bare tatt totalt 132 studenter for juks, noe som betyr at minst ni av ti ikke blir oppdaget.

Bakken tror det er en økende tendens til å ta snarveier i samfunnet som helhet, ikke bare i utdanningssektoren.

– Vi må fortsatt ha sterkt fokus på juks, og vi må intensivere både holdningsarbeidet og kontrollene som utføres, sier hun.

Færre ved UiB og NTNU

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD) Kyrre Lekve sier at KD ikke ser på juks i utdanningssektoren som et stort problem.

– Det er store gradsforskjeller i hva folk legger i begrepet juks. Man kan helt sikkert bli bedre, men man kan aldri ta alle som jukser, sier Lekve.

Ved de andre store universitetene i landet tas det enda færre juksere enn i Oslo. De siste seks årene har Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim til sammen tatt 142 studenter for juks. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.