KRAFT

Elkem Salten skal gjenvinne spillvarme

 

Elkem Salten får 350 millioner kroner i støtte til energigjenvinning av spillvarme.
Elkem Salten får 350 millioner kroner i støtte til energigjenvinning av spillvarme. Bilde: Elkem Salten
Øyvind LieØyvind LieJournalist
19. nov. 2012 - 15:23

Enova har gitt tilsagn om 350 millioner kroner i støtte til energigjenvinning av spillvarme ved Elkem Salten.

Anlegget skal produsere 300 GWh elektrisk kraft.           

– Dette er et godt og fremtidsrettet prosjekt der Enova bidrar med støtte til en industriaktør som tør å satse stort og tenker langsiktig rundt energigjenvinning, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

Les også: Lover å sette energimål i år

– Best i verden

Elkem Salten er et silisiumverk med et årlig kraftforbruk på om lag 1 TWh og en årlig produksjon på 70.000 tonn silisium, 32.000 tonn Microsilica og 8.000 tonn Sidistar (2011).

Hovedmarkedet for verkets produkter er EU.

– Slike prosjekter bidrar til å gjøre norske smelteverk til de mest energieffektive i verden. Det bidrar i neste omgang til fortsatt effektiv utnyttelse av norsk vannkraft og en meget klimavennlig industriproduksjon sammenlignet med det som finnes i mange andre land, sier Nakstad.

Les også:

Risikerer straff for energieffektivisering  

Elkem risikerer deponi-bøter

Stort potensial

En undersøkelse gjennomført av Enova i 2009 viste et spillvarmepotensial på bortimot 20 TWh i norsk industri. Det tilsvarer hele en fjerdedel av den samlede energibruken i industrien.

– Norsk fastlandsindustri er en stor energibruker med et betydelig potensial både for energieffektivisering og utnyttelse av spillvarme Enova ønsker å prioritere de aktørene som bruker teknologier og løsninger som ligger helt i forkant av utviklingen. Enova ønsker derfor flere slike prosjekter velkommen, sier Nakstad.

Les også: Her har de både solfangere og geobrønner. Likevel må de ha fjernvarme

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.