ELKEM

55 Elkem-ansatte står bak det som trolig er Norges største private solcelle-bestilling

Bulk-handel: Her ankommer 700 solcellepanel til de 55 Elkem-ansatte som har gått sammen om en storbestilling av solpanel til eget tak.
Bulk-handel: Her ankommer 700 solcellepanel til de 55 Elkem-ansatte som har gått sammen om en storbestilling av solpanel til eget tak. Bilde: Elkem Solar
26. apr. 2016 - 14:16

Totalt 55 ansatte i Elkem Solar i Kristiansand har gått sammen om å bestille det som kan være Norges største private bestilling av solceller i Norge: I forrige uke ankom 700 solcellepanel Kristiansand. 

Solpanelene skal monteres på takene til de ansattes boliger, skriver Elkem Solar i en pressemelding.

Ansattes initiativ

Elkem Solar produserer som kjent silisium, og råstoffet i panelene skal være fra nettopp fabrikken i Kristiansandm hvor de 55 ansatte jobber.

Solcellepanelene er produsert ved REC Singapore, som også eies av Elkem Solars kinesiske eiere, Bluestar Elkem. 

Initiativet til storbestillingen skal ha kommet fra prosessingeniør Johan Heide.

- Vi er nokså interessert i solceller, vi som jobber her. En kollega gikk i bresjen, han monterte solpanel og begynte å blogge om det. Så kom vi på at vi kunne få en god pris dersom mange nok gikk sammen, sier Heide til Teknisk Ukeblad.

B-vare

De 55 solpanelene er B-vare fra Singapore-fabrikken. Det vil si at panelene kan ha riper i rammene eller ujevn fargenyanse på cellene, noe som kan svekke effektiviteten til panelene.

De ansatte betaler cirka 10 kroner per watt, eller rundt 25.000 kroner, etter at Enova-støtten er trukket fra. Heide regner at solpanelene i snitt vil være tilbakebetalt i løpet av en tiårsperiode, avhengig av hvor mye strøm den enkelte huseier bruker selv.

Den store besparelsen ligger imidlertid ikke i panelprisen, men i ekstrakostnadene.

Vil "gå opp løypa"

- Rundt 2/3 av prisen på solcellepanel i Norge går til montasje, inverter og tilkobling. Der har vi en utfordring, markedet i Norge er så ungt at det er liten reell konkurranse, sier Heide. 

Med totalt 55 installasjoner i vente, håper de Elkem-ansatte at de skal gå opp løypa for flere solinteresserte i Agder. 

- Det er veldig få solcelle-anlegg i Agder, og vi skal fronte papirmølla for de som kommer etter oss. Det er veldig tungvint i dag, blant annet med tanke på hva slags ekstrautstyr nettselskapene tillater, sier Heide.

Deles ut tirsdag

Ifølge prosessingeniøren står flere av fabrikkens totalt 450 ansatte på venteliste for å få solpanel fra Singapore.

Geir Ausland, verksdirektør i Elkem Solar mener, ikke overraskende, at flere burde gjøre som de ansatte ved fabrikken.

- Det vil få ned prisene på ferdig installerte anlegg, og er nødvendig for å få i gang markedet i Norge, sier Ausland i meldingen.

Utleveringen av panelene til de ansatte startet i dag klokken 14.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.