KARRIERE

– Elevene skal inn på Harvard

De planlagte realfagsgymnasene skal forberede elevene på studier ved verdens ypperste teknologiuniversiteter.

Roger Elstad, mannen som vil etablere Norges Realfagsgymnas (NRG) etter modell fra Norges Toppidrettsgymnas, har store ambisjoner for det faglige nivået ved gymnasene.

LES OGSÅ: Full støtte til realfagsgymnas 

De syv beste

– Vi ønsker å etablere rendyrkede teknologigymnas i de største byene for elever med en genuin interesse for realfag. Vi vil gi dem en kvalitetsutdanning som gjør det mulig å komme inn på verdens beste universiteter innen naturvitenskap og matematikk, sier Elstad til Teknisk Ukeblad.

– Hvilke universiteter sikter du til?

– Jeg støtter meg til den internasjonale rankingen av ”World Universities in Natural Sciences and Mathematics – 2011” (Shanghai-rankingen, red.anm.). De syv best rankede skiller seg ut og er vårt mål, sier han.

Disse syv universitetene er i synkende rekkefølge Harvard University, University of California, Berkeley, Princeton University, California Institute of Technology, University of Cambridge, Stanford University og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

LES OGSÅ: Vil ha statlige eliteskoler for realfag 

Article1200_Image1927.jpg

NTNU ikke nok

Roger Elstad sier det slik:

– Å komme inn på NTNU er ikke et mål i seg selv. Her teller kun poeng. For å komme inn på de beste universitetene i USA må kandidatene gjennom svært vanskelige og krevende intervjuer og essayskriving innen ulike temaer - alt på engelsk. I tillegg til fordypning i realfagene er det blant annet dette NRG vil forberede avgangselevene på, sier Elstad.

Han understreker at gymnasene ikke er planlagt å konkurrere med elevvolumet til offentlige videregående skoler.

– I stedet vil det være et supplement som skal heve kvaliteten på fremtidige norske ingeniører og teknologer, sier Elstad.

Han søker i disse dager etter lærere til det planlagte gymnaset i Bærum. Planene har fått støtte fra den politiske høyresiden, men ikke fra SV og Arbeiderpartiet.

Mye tyder også på at søknaden ikke går gjennom i Utdanningsdirektoratet.

LES OGSÅ: Lanserer matteleksikon 

Realismen i planene

Gudrun Lægreid, kommunikasjonsrådgiver i direktoratet, sier at en søknaden vil bli behandlet og et svar vil bli gitt innen 1. april innen 2013, altså om et snaut år.

– Utdanningsdirektoratet har ikke begynt å vurdere søknadene som har kommet inn, så det er for tidlig å svare på om søknadene oppfyller vilkårene i privatskoleloven § 2-1, sier hun.

Hun fortsetter slik:

– Skolen har søkt om godkjenning som anerkjent pedagogisk retning. Utdanningsdirektoratet må vurdere om skolen oppfyller dette grunnlaget. Vi kan ikke kommentere realismen i planene før denne vurderingen er gjort, sier Lægreid.


LES OGSÅ: Vil etablere realfagsgymnas

Nivået er høyest i utlandet

Skolelys gjør det ikke best

Høy IQ gir deg ikke topplederjobber 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.