KLIMA

Elektronikkbutikker bryter loven

Hvitevarer blir ikke energimerket slik de skal. Nå kan butikkene få bøter for manglende merking.

Mange norske elektrobutikker merker ikke hvitevarer på riktig måte.
Mange norske elektrobutikker merker ikke hvitevarer på riktig måte. Bilde: Colourbox/montasje
Ragnhild Lunner
1. nov. 2011 - 10:31

Energimerking

Energimerking skal gjøre at forbrukere får større kjennskap til hvitevarers energibruk, og dermed kan etterspørre energieffektive produkter.

Sidan innføringen av energimerking i 1996, med inndeling av hvitevarer i energiklasser frå A (lavt energiforbruk) til G (høyt energiforbruk), har hovedtyngden av hvitevarene på markedet forskjøvet seg mot de bedre klassene.

For kjøle-/fryseprodukter har man til og med utvidet skalaen med energiklassene A+ og A++. Et A++ -kjøleskap bruker 40 % mindre strøm enn et A-kjøleskap og 50 % mindre enn et B-skap .

(Kilde: NVE.no)

– Vi tenker jo at det i utgangspunktet skal være enkelt. Men vi ser at mange butikker enten feilmerker, og viser mangelfull informasjon om produktet, eller ikke merker i det hele tatt, sier seniorrådgiver Anne Rogstad i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Unnskyldninger

Energimerkene skal blant annet gi kjøperen informasjon om strømbruk for ulike hvitevarer.

– Hvorfor er det så mye feilmerking?

– Noen sier de ikke har fått tilsendt energimerkene fra leverandørene, forteller Rogstad.

– Andre sier de har så rask omsetning at de ikke får tid til å sette på merkene.

Rogstad har også hørt om kjøkken- og interiørbutikker som ikke vil bruke merkene fordi de mener merkene er uestetiske.

Energimerkene inneholder mye informasjon til forbrukeren. Mange butikker merker feil, forteller NVE.
Sanksjonsmuligheter Energimerkene inneholder mye informasjon til forbrukeren. Mange butikker merker feil, forteller NVE. Wikimedia commons/Andrew Dunn

Sanksjonsmuligheter

NVE gjennomfører hvert år omlag 50 kontroller i elektrobutikker landet rundt, for å sjekke at merkingen blir gjort som den skal. Dette er det første året de har hatt muligheter til å sanksjonere mot butikkene som ikke følger merkereglene.

– Vi har ikke gitt noen bøter ennå, men sendt ut flere brev med varsling om tvangsmulkt. Det har vært veldig effektivt, og butikkene retter opp kjapt, forteller Rogstad.

I 2010 var under halvparten av de utstilte apparatene i butikkene med kjedetilknytning korrekt merket. Prosenten var enda lavere for butikkene som ikke hadde kjedetilknytning, sier Rogstad. Hun understreker at dette gjelder butikkene som ble kontrollert av NVE og ikke er et tall som er representativt for alle butkkene i landet.

Butikkene blir flinkere

NVE gjennomfører også oppfølgende kontroller i butikker som tidligere har vært tatt for feilmerking, eller manglende merking.

Nylig gjennomførte de en rekontroll i Alta og Vadsø. Der hadde antallet korrekt merkede produkter steget fra 3 til 74 prosent, sammenliknet med i fjor.

– Vi ser at kontroll er et godt virkemiddel for å bidra til å øke andelen riktig energimerkede hvitevarer, skriver Birger Bergesen, seksjonssjef i NVE, i en pressemelding.

Han sier videre at NVE vil vurdere å følge opp med flere slike kontroller.

Utbredt feilmerking av varmepumper

Fortviler over energimerkingen i Bjørvika

Feilmerker tørketromler

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.