MILJØ

Feilmerker tørketromler

URIKTIG BRUK: Dårlig eksempel på bruk av tørketrommel. Men produsentene er ikke flinke nok til å energimerke dem.
URIKTIG BRUK: Dårlig eksempel på bruk av tørketrommel. Men produsentene er ikke flinke nok til å energimerke dem. Bilde: Arkiv
Atle Abelsen
7. feb. 2006 - 13:15

Det er Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) som har testet tre avtrekks- og fire kondenstørketromler for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I testene har SIFO målt energiforbruk per tørkeprogram og programtid. Alle de testede tromlene oppgis fra produsent å tilhøre energiklasse C.

Testene viser at bortsett fra Asko, bruker alle tromlene lengre tid på tørkeprogrammet enn den programtid produsenten har oppgitt til forbrukeren.

Men det er kun tromlene Electrolux EDC 509 E, Zanussi TD 4100 og Whirlpool AWZ 320, som har større avvik i programtiden enn det som kan tolereres, og som derfor må klassifiseres som feilmerket.

Energiklassen til Electrolux- og Zanussitromlene viste seg i tillegg å være hele to klasser dårligere, nemlig klasse E.

Leverandøren av Whirlpool-trommelen har akseptert å endre den oppgitte programtiden. NVE vil anmode leverandøren av de to andre tromlene om å endre opplysningene om energiklasse og programtid, skriver de i en pressemelding.

NVE er tilsynsmyndighet for energimerking i Norge. Merking av hvitevarer, klimaanlegg og lyspærer er pliktig gjennom et EU-direktiv som ble innført i Norge i 1996. Energimerking skal opplyse om hvordan produktet er rangert på en skala fra A til G, hvor A er best.

Produsentene/leverandørene er ansvarlige for å oppgi tekniske data for produktet og sende med riktig informasjon til butikkene. Butikkene er ansvarlige for at utstilte produkter er merket godt synlig på produktets front eller topp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.