OFFSHORE

Elektrisk Vallhall-plattform

Anders J. Steensen
11. okt. 2004 - 08:00

Stavanger: BP har tidligere gjennomført omfattende studier for å elektrifisere Valhall-feltet med strøm fra land.

- Prosjektet var for stort. Det omfattet også tilstøtende oljefelt som Gyda og Ekofisk. Det ble for dyrt og derfor lagt i en skuff, forteller Paul Hocking i BP.

Ideen var imidlertid ikke død i BP. Med ny teknologi kan Valhall forsynes med strøm fra det norske elektrisitetsnettet.

- Vi har sett på hva som gjøres på Troll med høyspent likestrømsoverføring fra Kollsnes til Troll A. Der ferdigstilles nå den første HVDC-light-installasjonen for offshorebruk. Dette har fått liv i de gamle planene igjen, sier Hocking.

Mot én plattform

På grunn av innsynkning av havbunnen må BP bygge en ny prosess og boligplattform på Vallhall. Valget står mellom en kombinert plattform eller to plattformer. Mye avhenger av hvordan energiforsyningen om bord løses. Med elektrisk kraft fra land med HVDC-light-teknologi blir kostnadene langt lavere enn opprinnelig antatt.

- Dessuten krever elektrisk drevet roterende utstyr, da særlig kompressorer, langt mindre vedlikehold enn turbiner, understreker Hocking. I tillegg er de enklere å regulere. Dette forbedrer regulariteten, reduserer bemanningen og gir rask inntjening. Dette har stor betydning, særlig siden feltet har planlagt levetid i minst 25 år til.

Dersom uhellet skulle være ute og det blir et strømutfall, finnes allerede nødløsninger installert på feltet. Den nye boreplattformen og tilhørende brønnhodeplattformer har ekstra gassturbiner som kan settes i drift ved behov.

Med strøm fra land trengs lavere bemanning og et mindre boligkvarter. Dette kan kombineres i såkalt PQ-plattform, hvilket også BPs ledelse anbefaler overfor lisensdeltagerne i Valhall.

Reduserte utslipp

En elektrifisering av Valhall-feltet er høyst sannsynlig. Årsaken er at BP ønsker å prøve ut en slik løsning. Det vil gi lavere driftsomkostninger og samtidig legge forholdene til rette for fjernstyring av prosessen fra land. Hocking har i mange år ledet arbeidet med e-fields, elektronisk overvåkede og fjernstyrte felt i BP.

BP sentralt har satt djerve mål for å redusere utslipp av miljøskadelige gasser og kjemikalier. I tillegg ønsker BP å bruke Valhall som et demonstrasjonsfelt for hvordan drive gamle felt effektivt og med høy utvinningsgrad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.