Elektrisk harrytur

Elektrisk harrytur

Den nye hurtigladeren for elbiler ble åpnet torsdag og er plassert ved veirestauranten Marché Rygge øst like utenfor Moss.

Oslo-Göteborg

Plasseringen ved E6 60 kilometer sør for Oslo bidrar til at elbilister i hovedstadsområdet får utvidet sin radius mot Sverige.

Hurtigladeren representerer nemlig første konkrete resultat av en generell satsing på elektrisk mobilitet på strekningen Oslo-Göteborg.

Dette er et samarbeid mellom svenske samferdsels- og energimyndigheter og blant andre Transnova, NVE og Statens vegvesen på norsk side.

En annen hurtigladekorridor over grensa, mellom Trondheim og Sundsvall, er også i ferd med å ta form.

Les mer i denne artikkelen:

Får en flåte Leaf-drosjer

Ishavsveien

Laderen på Rygge er et samarbeid mellom miljøstiftelsen Zero, støttet av Transnova og i samarbeid med Østfold fylkeskommune, Moss og Rygge kommuner, Ishavskraft og Enmira.

Tidligere i år lanserte energiselskapet Ishavskraft sin visjon om å bygge et nasjonalt nett av hurtigladere som de kaller Ishavsveien. Denne hurtigladeren er første bidrag.

Laderen benytter den japanske ladeløsningen CHAdeMO, også kalt Tepco-protokollen.

Både Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV og de to PSA-søstrene Citroën C-Zero og Peugeot iOn benytter Chademo-lading med opp til 50 kW effekt. For eksempel vil en i-MiEV kunne lades fra 0 til 80 prosent kapasitet (SOC) på cirka en halv time.

Foreløpig er det gratis å lade. Hva slags betalingsløsning som kommer på sikt har ikke TU fått svar på. Det er vel sannsynlig at det vil bli fakturert for ladetid, altså en pris per minutt ved ladestasjonen.

Selve ladestasjonen er konstruert av franske SGTE og leveres i Norge av Proxll og Salto ladestasjoner.

Dette er en Chademo-lader som kan benyttes blant annet av Mitsubishi i-MiEV (nærmest) og Peugeot iOn. Foto: Lars Vangen, Zero

Tre rundt Stavanger

Det er den andre laderen som settes opp gjennom Zeros hurtigladeprosjekt. Den andre står ved kjøpesenteret Maxi på Hamar og ble åpnet 23. august.

En tredje hurtiglader i samme prosjekt er Statoil i ferd med å sette opp på Økern i Oslo. Den skulle vært operativ i sommer, men er blitt noe forsinket. Den blir trolig satt i drift i løpet av oktober.

Tidligere denne måneden har Lyse åpnet to kombinerte lade- og fyllestasjoner for biogass i Randaberg og Klepp.

Lyse åpnet den første av disse kombistasjonene allerede i april, på Lura i Sandnes, og har nå tre hurtigladere i drift.

Les også: 2011 er elbilens år null