JORDSKRED

Ekspertgruppa for Hennsetskredet kommer med rapport før jul

Ekspertgruppa som undersøker årsaken til Hennsetskredet i Heim kommune 2. september skal presentere de tekniske årsakene til skredet før jul.

Ekspertgruppa for Hennsetskredet i Heim kommune jobber med intervjuer og grunnundersøkelser. Før jul vil de presentere de tekniske årsakene til skredet.
Ekspertgruppa for Hennsetskredet i Heim kommune jobber med intervjuer og grunnundersøkelser. Før jul vil de presentere de tekniske årsakene til skredet. Foto: Bertelsen & Garpestad
26. sep. 2022 - 15:28

I mars 2023 vil gruppa presentere læringspunkter og eventuelle anbefalte tiltak for å unngå lignende skred, skriver NGI i en melding.

– Vi har nå lagt en plan for arbeidet vårt. Vi mener at vi vil være klare med en rapport om de tekniske årsakene til skredet i god tid før jul, sier adm. dir. i NGI, Lars Andresen, som leder ekspertgruppa.

En kvinne i 80-årene døde da raset tok et hus i Valsøyfjord i Trøndelag 2. september, og byggingen av nye E39 ble satt på vent i noen dager. Det ble raskt klart at en ekstern ekspertgruppe skulle granske hendelsen. 

Gjør intervjuer og grunnundersøkelser

Andresen kan ikke si en eksakt dato for når rapporten vil legges fram fordi ekspertgruppa er avhengig av å innhente informasjon og kunnskap fra mange hold.

– Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å komme raskt i mål med årsaksrapporten, samtidig som vi er opptatt av å gjøre en god og grundig jobb. Vi er også avhengige av blant annet grunnundersøkelser og intervjuer med relevante personer for å kunne fastslå årsaken. Dette er ting som kan ta litt tid, men alle vi har vært i kontakt med bidrar svært godt til å belyse hendelsen, sier Andresen i meldingen.

Todelt tilbakemelding fra ekspertgruppa

Arbeidet til ekspertgruppa vil deles i to bolker: Arbeidet med å fastslå årsaken til Hennsetskredet, som vil ende med en rapport om de utløsende faktorene for skredet. Den andre bolken vil være en rapport med forslag til lærings- og forbedringspunkter, som vil følge rundt tre måneder etter den første årsaksrapporten.

– Vi er alle opptatt av å finne ut hvorfor skredet gikk. Derfor vil vi først prioritere arbeidet med å fastslå de tekniske årsakene til skredet, før vi ser årsakene i en større sammenheng. I rapporten som antakelig kommer i mars 2023 vil vi derfor vektlegge hva vi kan lære av Hennsetskredet og foreslå eventuelle tiltak for å unngå at et slikt skred skjer igjen, sier Andresen.

Både årsaksrapporten og rapporten med læringspunkter og forslag til tiltak vil bli lagt fram for Statens Vegvesen.

Ved fremtidig skredsikring kan Forsvaret komme til hjelp. Bildet er tatt i 2021 under opprydning og undersøkelser etter leirskredet i Gjerdrum.
Les også

Skredsikring: Nå kan Forsvaret komme til hjelp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.